eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Szlovákiában is megtizedelte a gyümölcstermést a fagy

Még tart az áprilisi fagykárok felmérése Szlovákiában, ám a gyümölcstermesztők már most extrém helyzetről beszélnek. Mivel a kedvezőtlen időjárás a szomszédos országokat sem kerülte el, ezért a szlovák földművelésügyi tárca vezetője összeurópai megoldást sürget.

Területenként eltérő mértékben, de mindenképpen súlyosan érintette a gyümölcságazatot az április utolsó napjaiban érkezett hideg és a hajnali fagy Szlovákiában.

„Becsléseink szerint a fagykárok mintegy 12 és 15 millió euró körül mozognak, ami azt jelenti, hogy az érintett termelők veszteségei meghaladhatják az 50 százalékot” – tájékoztatott Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke.

Szlovákia déli járásainak egyes részein a gyümölcsösökben mintegy 80 százalékos, másutt 20-30 százalékos terméskiesés várható. Sok esetben még településen belül is nagy eltérések vannak. A virágban levő gyümölcsfák virágai lepotyogtak, a gyümölcsök megfeketedtek. Mindez komoly gondokat jelent a gyümölcsösökben dolgozóknak, akiknek így nem lesz munkájuk.

A gyümölcstermesztők szerint anyagi kártalanításra aligha számíthatnak, de ilyen helyzetben enyhíthetné a kormány a gazdák tetemes veszteségét, másképp félő, hogy megszűnnek a vállalkozások. Azt egyelőre korai megjósolni, hogy emelkedni fog-e a gyümölcs ára, ez ugyanis még mindig az elkövetkező napok és hetek időjárásának függvénye.

A szlovák földművelésügyi tárca vezetője, Gabriela Matečná szeretne segítséget nyújtani a gyümölcstermesztőknek. Mindezidáig azonban még nem nyilatkozott arról, hogy pontosan miképp.

A szomszédos országokat sem kerülték el az erős hajnali fagyok. Jóval kevesebb lesz a termés Ausztriában is. A miniszter éppen ezért szeretné, ha összeurópai megoldásban gondolkodnának az illetékesek.

„Egészen biztosan hozzájárulunk egy olyan elképzelés megvalósításához, amely azt támogatná, hogy az Európai Bizottság valamiféle anyagi kártalanítást javasoljon” – mondta Matečná.

A Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetsége szerint egy kockázati alap létrehozása jelenthetne megoldást, amelyet minden érintett gyümölcstermelő bizonyos összeggel támogatna, s hasonló károk esetén azt lehetne felhasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×