eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Magyar lesz a szlovák romaügyi kormánybiztos

Magyar lesz a szlovák romaügyi kormánybiztos. A Híd köreiből származó Ravasz Ábelt nevezték ki Szlovákiában új romaügyi kormánybiztossá. A szlovákiai magyar biztos kinevezését rögtön több roma szervezet is bírálta, mivel nehezményezik, hogy az új Fico-kormány nem roma származású emberre bízza a hivatal vezetését.

Ravasz Ábel csütörtökön foglalta el hivatalát, a poszton a hétfőn lemondott Peter Pollákot váltotta. A romaügyi biztos posztja Szlovákiában a belügyminisztérium alá tartozik. Annak vezetője, Robert Kaliňák a Bugár Béla vezette Híd köreiből érkező Ravasszal kapcsolatban azt nyilatkozta, „olyan fiatalemberről van szó,

aki egész eddigi professzionális karrierjét a roma közösség problémájának szentelte.“

Ravasz Ábel Budapesten az ELTE-n és a Corvinus Egyetemen, az USA-ban pedig a Columbia Egyetemen folytatott politológiai, közgazdasági és szociológiai tanulmányokat. Saját magáról azt állítja, kellő tapasztalattal rendelkezik a poszt betöltésére, mivel nyolc évet dolgozott szociológusként, s emellett terepmunkát is végzett.

A kormánybiztos célja, hogy visszaállítsa a bizalmat az általa vezetett hivatal és a kormányszervek között, valamint a helyi és a regionális roma közösségek felé. Kiemelt feladatának tartja, hogy a szlovákiai és az uniós forrásokat a mélyszegénységben élő romák és az általuk lakott, súlyos megélhetési gondokkal szembesülő régiók felzárkóztatására, ezen belül pedig a művelődésükre, munkahelyteremtésekre használják fel. Ugyancsak fontosnak tartja, hogy minderről roma civil szervezetekkel és ismert szakértőkkel közösen döntsenek majd a jövőben.

Az új romaügyi kormánybiztos kinevezését – elsősorban magyar nemzetisége miatt – több roma szervezet képviselője is bírálta, mondván: a magyaroknak sem tetszene, ha a kisebbségügyi kormánybiztos szlovák lenne.

Azt gondolom, hogy a legtöbb érintett, a legtöbb roma kiváró álláspontra helyezkedett azzal kapcsolatban, hogy mit gondoljon erről a dologról. A magas szinten végzett munka, a feladataim jó ellátása és egy jó csapat segíthet abban, hogy elnyerjem a bizalmukat” – reagált Ravasz a kinevezését érintő bírálatokra.

Ravasz Ábel kinevezésével az is eldőlt, hogy a korábban felmerült információkkal ellentétben nem vonják össze a kisebbségügyi és a romaügyi kormánybiztosok hivatalát Szlovákiában. A kisebbségügyi kormánybiztos posztját szintén a kormánypárti Híd jelöltje tölti majd be a jövőben, egyelőre azonban még nem tudni, ki ennek a pozíciónak a várományosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×