eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Valószínűleg halál vár a brutális merénylőre

Bár az élet megy tovább, elemzők szerint Mumbai - India pénzügyi központjának - hatóságai nem tesznek meg mindent azért, hogy megakadályozzák az egy évvel ezelőtti vérengzéshez hasonló eseteket. Több ezer ember emlékezett a 166 halottat követelő terrortámadás áldozataira.

Az ikonikus Tádzs Mahal szállodánál nem kezüket összetevő nők üdvözlik hagyományos hindu köszöntéssel a vendégeket, hanem biztonsági őrök, akik átkutatják a belépők csomagjait. A Leopold kávézóban - sok turista kedvelt szórakozóhelyén - egy golyó által megrepesztett tükör idézi az áldozatok emlékét. A zsidó központban, még mindig golyó ütötte nyomokat látni a falakon, a mumbai vasútállomáson pedig több ezren álltak meg, hogy csenddel emlékezzenek a halottakra, akiket 10, mindenre elszánt fegyveres ölt meg, amikor egy éve vérengzésbe kezdett a városban. Az állomásra látogatók közül 3700-an adtak vért a szolidaritás jeleként.

A támadás nyomán könyveket adtak ki, filmeket mutattak be és megjelent egy véres videojáték is, de kommentátorok szerint nem történt olyan önvizsgálat, mint Amerikában szeptember 11. után. A hatóságok létrehoztak egy különleges rendőri egységet, amely a szomorú évfordulón új fegyvereivel felvonult az utcákon, és a rendőrfőnök közölte, kész lemondani, elemzők úgy látják: a város ugyanolyan sebezhető, mint volt. Ennek egyik oka, hogy a rendőrség a politikai csatározások túsza maradt.

Ennek ellenére India több terrortámadást hiúsított meg az elmúlt évben és az Egyesült Államok folyamatosan nyomást gyakorol a korábbi ellenségre, Pakisztánra, hogy a rivalizálás helyett saját szélsőségeseivel, így a tálibokkal foglalkozzon. Hosszú idő után szerdán Pakisztán vádat emelt hét férfi ellen, akiknek közük lehetett a támadáshoz.

A tíz támadó pakisztáni területről érkezett, motorcsónakkal a város tengerpartjára, majd tömegközlekedési eszközökkel és taxikkal a város több fontos pontjára hajtottak, ahol módszeres gyilkolásba kezdtek. A rendőrségnek és katonaságnak csak néhány nap után sikerült végezni velük. Az egyetlen túlélő támadó, Adzsmal Kaszab pere tovább folytatódik és minden valószínűség szerint halálra ítélik.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×