eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Riadót fújtak a hitelkártyacsalások miatt

A hitelkártyák bevonása egyre több országra terjed ki, miután Berlinben a hét elején riadót fújtak a Spanyolországban történt tömeges adatvisszaélés miatt. A Handelsblatt című újság arról értesült, hogy a bankok kárpótlást követelnek a hitelkártya-kibocsátó Visa és Mastercard cégtől a csereakcióval járó veszteségekért.

A bankok és takarékpénztárak bírálták a hitelkártya-kibocsátó cégeket, amiért csak késve tájékoztatták a nyilvánosságot a Spanyolországban történt adatvisszaélésekről.

Az egyik legtekintélyesebb kereskedelmi napilap, a Handelsblatt úgy tudja, hogy a csaknem 100 ezer kártya kicserélése szükséges és az okozott kár összege meghaladja a 150 millió eurót.

A németországi hitelintézetek érdekképviseleti szervezete ezzel kapcsolatban közölte, hogy az esetleges anyagi veszteségért nem a kártyatulajdonos a felelős.

Szakvélemények szerint egy spanyolországi pénzügyi szolgáltató hibája miatt potenciális célponttá válhat minden olyan Visa- és Mastercard-kártya tulajdonosa, aki a plasztikkártyát az elmúlt hónapokban Spanyolországban használta.

Az ügyben kiterjedt nyomozás folyik, hogy kiderítsék, bűnszövetkezetek Spanyolországban miként juthattak hozzá a hitelkártyák adataihoz, ugyanis ezek segítségével más földrészeken tetemes összegeket emeltek le a kártyatulajdonosok számláiról.

A Visa közlése szerint Németország után Ausztriában, Finnországban és Svédországban is megkezdődött a kártyák cseréje, és valószínűleg további országokra is ki fog még terjedni az akció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×