eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Hirtelen és brutálisan terjed az újinfluenza Franciaországban

Ötszörösére emelkedett az elmúlt néhány nap alatt Franciaországban az új típusú influenzával megfertőződöttek száma. A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt viszonylagos nyugalom után mi okozza a kór hirtelen és brutális terjedését, de tény, hogy immár 1,5 millió H1N1 vírussal fertőzött személyt tartanak számon, a bezárt iskolák száma pedig meghaladja a százat.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az elmúlt egy hét alatt több mint 400 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és a legtöbb esetet az ország déli régiójából jelentették. Az illetékesek szerint aggasztó, hogy a súlyos állapotban lévő betegek száma is megugrott, az utolsó összegzés szerint mintegy huszonöt embert kezeltek intenzív osztályon.

A vírus egyébként különösen érzékenyen érinti a 15 évesnél fiatalabb korosztályt, a megbetegedettek 21 százaléka ugyanis e körből kerül ki. Aminek az a következménye, hogy egyre több osztályt, sőt egész iskolákat zárnak be országszerte. Az oktatási tárca összesítése szerint szerdán 155 osztályban és 105 intézményben szünetelt a tanítás.

A hatóságok most azt remélik, hogy az újabb fertőzési hullám hatására a lakosság immár nagyobb számban oltatja be magát, eddig ugyanis az egészségbiztosító által "meghívott" mintegy hétmillió személyből mindössze 160 ezren mentek el az oltóközpontokban.

Ez utóbbiak működésével ráadásul a jelek szerint komoly gondok vannak, a szakértők szerint nemcsak az oltás, hanem az azzal kapcsolatos felvilágosítási kampány is rendkívül rosszul szervezett, ezért a Fillon-kormány azt tervezi, hogy a háziorvosoknak is engedélyezi az influenza elleni védőoltás beadását.

Kérdés azonban, hogy ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a lakosság vakcinával kapcsolatos gyanakvását eloszlassák. Az október végi közvélemény-kutatások mindenesetre azt mutatták, hogy továbbra is csak minden ötödik francia hajlandó magát beoltatni.

Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, az oltás elleni bizalmatlanságot nem csupán a tájékozatlanság, hanem a szakmában és a sajtóban a vakcina hatékonyságáról, illetve veszélyességéről szóló, immár több hónapja tartó vita is táplálja.

Vannak, akik úgy vélik, az országos oltási kampány mindössze a gyógyszergyártó cégek gazdasági érdekeit szolgálja, egy a környezeti ártalmakra figyelő orvosokat tömörítő egyesület pedig néhány hete egyenesen "tudományos bizonyítékokat" követelt arra, hogy az oltás nem gyakorol majd káros hatást például a terhes nőkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×