eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA felvételén a partraszállító csapat tagja áll a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon Endeavour űrhajóján, miután a Nemzetközi Űrállomásról érkező kapszula ejtőernyővel a Mexikói-öböl vizébe csapódott a floridai Pensacolánál. A kapszulával három amerikai űrhajós: Matthew Dominick, Michael Barratt és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebenkin orosz kozmonauta tért vissza a Földre. A négyfős legénység márciusban kezdett szolgálatot a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson, ahonnan műszaki okok és időjárási tényezők miatt a tervezettnél két hónappal később térhettek csak haza.
Nyitókép: MTI/AP/NASA/Joel Kowsky

Kórházban tartják a Nemzetközi Űrállomásról visszatért egyik űrhajóst

A négytagú misszió Florida partjainál csapódott a vízbe, és az egyik űrhajóst megfigyelés alatt tartják, de egyelőre nem tudni, miért.

A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) nemrég visszatért egyik amerikai űrhajós kórházba került, de a NASA eddig nem közölte, hogy milyen egészségügyi probléma miatt, csak annyit tudunk, hogy állapota stabil.

A négytagú Crew-8 küldetés pénteken kora reggel Florida partjainál az óceánban landolt, miután közel nyolc hónapig tartózkodott az orbitális laboratórium fedélzetén. A Földre visszatérve a SpaceX Dragon normál visszatérést és landolást hajtott végre, majd a személyzet és az űrhajó kiemelése is incidens nélkül zajlott – írta a NASA-ra hivatkozva a The Guardian, amit a hvg.hu szemlézett.

A mentőhajón végzett rutinszerű orvosi vizsgálatok során azonban „óvatosságból a legénység tagjainak további vizsgálatát kérték” – tették hozzá, anélkül, hogy részletezték volna. A NASA űrhajósai, Matthew Dominick, Michael Barratt és Jeanette Epps, valamint a Roszkozmosz űrhajósa, Alekszandr Grebenkin az Ascension Sacred Heart Pensacola kórházba repültek.

Hármukat később hazaengedték, míg a NASA egyik űrhajósa elővigyázatosságból megfigyelés alatt marad a kórházban. A NASA közölte, hogy a legénység tagjainak magánéletének védelme érdekében nem közöl konkrét orvosi információkat, de amint rendelkezésre állnak, friss információkkal szolgál.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×