eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Kapu Tibor kiválasztott kutatóűrhajós, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós (b-j) a HUNOR Magyar Űrhajós Program kiválasztási ceremóniával egybekötött sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. május 28-án.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

35 lépéses speciális reggeli rutin, porszívózás, sótlan ételek - elmondták, mire készülnek a magyar űrhajósok

A kiképzés részleteiről számoltak be.

Egy izgalmas időszak kellős közepén vagyunk – mondta Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki vasárnap Cserényi Gyula tartalékossal együtt, Houstonból jelentkezett be - írja a hirado.hu.

Az Axiom Space Magyarország mellett Lengyelországgal – az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával – és Indiával közösen a három nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra a következő küldetése, az Axiom Mission 4 (Ax-4) keretében. A HUNOR-program kiválasztottja, Kapu Tibor kutatóűrhajós és tartalékosa, Cserényi Gyula kiképzése már javában zajlik. Ennek részleteiről számoltak be.

„Az űrállomáson minden olyan alapvető életkörülményt, ami a Földön adott, meg kell teremteni. Így például azt a légáramlatot is, ami elvonja tőlünk a testhőt, és eljuttatja a kilélegzett levegőt a szűrőrendszerekbe. Bár a legtöbb étel nem morzsál, ha mégis, fontos, hogy rögtön felporszívózzunk, mert a morzsák eltömíthetik a szűrőket” – mondta Kapu Tibor.

Az étkezés kapcsán azt is elárulta, hogy egy 200 tételből álló menüsorból választhatnak az űrhajósok az állomáson, ezek közül nekik 70-et kellett kipróbálniuk. „Az a lényege a fent elfogyasztható ételeknek, hogy egészségesek legyenek és biztosítsák a megfelelő tápanyagokat. Emellett

sótlanok, mert ez az ásványi anyag nagyban hozzájárul a csontsűrűség csökkenéséhez.

„A vészhelyzeti kiképzés mellett olyan dolgokra is felkészítenek minket, mint a mosakodás, a pakolás, a beágyazás. Az itthon öt perc alatt elvégezhető triviális dolgokra az űrben 35 lépéses, szigorú utasítás van” – tette hozzá Cserényi Gyula. Ezek közül kiemelték a porszívózást: az űrállomáson három különböző eszköz van erre, mindegyiket máshogy kell használni, és az sem mindegy, hogy melyiket hova dugják be.

Az űrhajósok arról is beszéltek, milyen az a kapszula, amellyel eljutnak a célállomásig. Elmesélték, hogy amikor a kapszula életnagyságú modelljébe léptek, felmerült bennük, hogyan veszik majd le ott az űrruhát, a tér ugyanis kicsi, a szkafandert pedig fel- és levenni is nagyon hosszadalmas.

Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×