eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány
Legendary and mysterious forest. Montagne bourbonnaise. Allier (03). Auvergne. France.
Nyitókép: Guillaume Temin/Getty Images

Egy egész országnyi erdő tűnt el a Földről

Lettország méterű erdőség tűnt el a föld színéről 2023-ban a világszerte folyó erdőpusztítás miatt - figyelmeztetettek kedden közzétett jelentésükben kutatószervezetek és civil társadalmi csoportok.

Az erdők globális állapotáról alapos kutatások és szakértői értékelések alapján évente készülő helyzetértékelő jelentés rámutatott, hogy a globális erdőirtás 45 százalékkal haladta meg azt a szintet, amely a nemzetközi célok eléréséhez szükséges lenne, s így a világ messze le van maradva attól a vállalástól, hogy 2030-ra megfeleződjék az erdőirtás mértéke.

Az ENSZ 2021-ben Glasgow-ban megrendezett klímaváltozással foglalkozó konferenciáján több mint 140 ország tett rá ígéretet, hogy véget vet az erdőpusztításnak. Ám a legújabb adatok azt mutatják, hogy csupán a tavalyi évben 6,37 millió hektárnyi erdő tűnt el, ami számottevő lemaradást mutat a célok elérésében.

A jelentés szerint tavaly az erdőirtások csaknem 96 százaléka a trópusi régiókban történt. Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a karibi térségben az erdők eltűnésének fő okai között sorolták fel az erdőtüzek mellett a mezőgazdaságot, az útépítést és a kereskedelmi célú fakitermelést. Az erdőpusztulás visszaszorításával kapcsolatos 2023-as célt egyedül a szigetországok alkotta Óceánia teljesítette.

Ivan Palmegiani, a Climate Focus elnevezésű, klímaváltozás ellen és a fenntartható fejlődésért küzdő szervezet munkatársa, a jelentés egyik vezető szerzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezen a tendencián lehet változtatni, és hozzátette, hogy az iparosodott országoknak át kell gondolniuk túlzott fogyasztásukat, és támogatniuk kell az erdőkben gazdag országokat természetvédelmi erőfeszítéseikben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×