eur:
395.64
usd:
360.33
bux:
72273.54
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Nyitókép: Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület/Facebook

Olyan állat bukkant fel hazánkban, amin a szakértők is elámultak – képek

Hófehér fecskét találtak kedden a Komárom-Esztergom vármegyei Szomódon. A madárnak úgynevezett leucizmusa van, amely megakadályozza, hogy a pigment, különösen a melanin, a madár tollán egyenletes eloszlásban helyezkedjen el.

Először el sem akarták hinni, hogy Bátky Kolos gyűrűző milyen madarat fogott a hálóellenőrzés során a Madárvártán. Egy majdnem teljesen hófehér füsti fecske akadt a hálóba, aminek csak egy-két szárnytollán volt sötétebb szín – idézi a sokszinuvidek.24.hu a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület Facebook-bejegyzését.

Mint az a bejegyzésben olvasható, ez egy genetikai furcsaság, amivel a madár a születése óta rendelkezik. Úgynevezett leucizmusa van, amely megakadályozza, hogy a pigment, különösen a melanin, a madár tollán egyenletes eloszlásban helyezkedjen el. Gyakran fehér foltokat, halvány színeket eredményez. Ennek eredményeképpen ezen madaraknak nincsenek normál, klasszikus, a terepi útmutatókban bemutatott tollazat színei. Kiemelendő azonban, hogy ez nem összekeverendő az albinizmussal, az ugyanis teljesen fehér külsőt és piros szemeket okoz.

A madár egészséges, viszont színezete miatt a ragadozóknak jobban kitett, mint a normál tollazatú fajtársai. „Reméljük, hogy sikeresen eljut Afrikába!” – zárul a bejegyzés.

Címlapról ajánljuk
Kopasz Bálint: egy ideig nem tervezek kajakba ülni

Kopasz Bálint: egy ideig nem tervezek kajakba ülni

Bár alapvetően örül a bronzéremnek a címvédő Kopasz Bálint, nem tagadja, némi csalódottságot is érzett a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyszámának olimpiai döntője után. A Győri VSE sportolója azt mondta az InfoRádióban, nem érzett bénító nyomást amiatt, hogy neki kellene hoznia a remélt magyar aranyérmet a kajak-kenu sprint szakágának utolsó olimpiai versenynapján.
VIDEÓ
Megújul a VOSZ: vállalkozásfejlesztést is kínálnak az átalakuló irodáik

Megújul a VOSZ: vállalkozásfejlesztést is kínálnak az átalakuló irodáik

Már tíz vármegyeszékhelyen működnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megújult területi irodái, ahol a Széchenyi Kártya Program termékeivel kapcsolatos eddigi, megszokott ügyintézésén/tanácsadáson kívül új szolgáltatásokkal, például az ESG-előírásokra való felkészülés támogatásával is segítik majd a kkv-kat – mondta a VOSZ elnöke a Portfolio-nak adott interjúban. Eppel János kiemelte: a tavalyi recessziós évben a Széchenyi Kártya Program hiteleinek majdnem 80%-a a vállalkozások napi működésének fenntartását, a likviditás biztosítását szolgálta. Az idei évvel kapcsolatban elmondta: ugyan csökkent az infláció, nőtt a reálkereset, valamint a kamatpálya is lefelé tart, azonban a fogyasztás még nem indult be, emiatt kivárnak a hazai kkv-k, várják a felfelé mutató tartós trendet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×