eur:
394.49
usd:
365.47
bux:
71736.45
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash

Rangos tudományos folyóirat címlapjára került a magyar-japán felfedezés

A kutatás célja, hogy kevesebb mellékhatás mellett váljanak hatékonyabbá a gyógyszerek, ezt méltatta a neves tudományos szaklap.

A forradalmian új, jelátvitel-szelektív gyógyszerek a kevésbé korszerű hatóanyagokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek - írja közleményében a kutatóközpont. A magyar és japán kutatók friss felfedezése - amelyet a rangos Science Signaling tudományos folyóirat a címlaptémájának választott - abban segít, hogy ezek az újfajta mechanizmusú gyógyszerek célzottabban hassanak, így szélesebb körben is felhasználhatók legyenek.

A jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztése a gyógyszerkutatások nagyon fontos új iránya, mert az ilyen hatóanyagok segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a receptorokról kiinduló számos jelátviteli útvonal közül csak a terápiás szempontból előnyösöket befolyásolják a gyógyszerek.

Ez tehát azt is jelenti, hogy a mellékhatások hátterében álló mechanizmusokra ezek a szerek egyáltalán nem, vagy a korábbiakhoz képest csak jóval kevésbé hatnak.

A fájdalomcsillapításban, illetve a cukorbetegség és a szívelégtelenség terápiájában használható szerek fejlesztésében már biztató eredményeket értek el a kutatók a jelátvitel-szelektív molekulák alkalmazásával, ám a széles körű gyógyászati felhasználáshoz elengedhetetlen annak megértése, hogy a jelátvitel-szelektív sejtélettani válaszok hogyan alakulnak ki. A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) kutatói, Tóth András, Szalai Bence és munkatársai kimutatták, hogy a receptor endocitózis folyamatának központi szabályozó szerepe van a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásában, illetve annak térbeli és időbeli szerveződésében.

Azt is felismerték, hogy egyes hormonok is e mechanizmus segítségével váltanak ki szelektíven élettani válaszokat. A HUN-REN TTK Molekuláris Élettudományi Intézetében Hunyady László professzor vezetésével működő kutatócsoport munkatársai a hazai és japán kutatókkal együttműködésben elért eredményeiket a szakterület egyik legrangosabb folyóiratában, a Science Signalingban közölték.

A kutatócsoport által felismert holisztikus megközelítés új lehetőségeket tár fel a korábbiaknál célzottabban ható, kedvezőbb mellékhatású gyógyszerek fejlesztésében, mert az eddigi kutatások csak a receptorok molekuláris szerkezetére fókuszáltak a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásban. Az eredmények fontosságát az is tükrözi, hogy a folyóirat szerkesztőségi összefoglalóban méltatta a felfedezés jelentőségét - írja a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, hullanak Kijev legjobb páncélosai - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, hullanak Kijev legjobb páncélosai - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×