eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája Gaszner András háziorvos kecskeméti rendelőjében az oltás napján, 2021. május 12-én.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Az amerikai gyógyszerhatóság feladta a leckét a Pfizernek és a Modernának

A gyógyszeripari vállalatok nem arra a Covid-variációra fejlesztették ki legutóbbi vakcinájukat, amelyikre az FDA szerint kellett volna.

Amerikai kormányzati tanácsadók szerint ideje lenne frissíteni a lakosság számára ősszel adandó koronavírus-vakcina összetételét, és megcélozni a JN.1 nevű változat egyik variánsát - írja az AP News nyomán a Portfolio.

A Moderna, a Pfizer és a Novavax gyógyszergyártók már tesztelték saját vakcinaváltozataikat az elmúlt télen dominánssá vált JN.1 változattal szemben. Azonban a tél óta a variáns egyes melléktípusai kezdtek terjedni, ez pedig arra késztette a Modernát és a Pfizert, hogy a jelenleg leggyakoribb változat, a KP.2 ellen teszteljenek másfajta vakcinákat.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA tanácsadói azt a döntést hozták szerdán, hogy az új oltásnak a JN.1 családból kellene származnia.

Dr. Peter Marks, a hatóság vakcinakutatásért felelős igazgatója azonban felszólította őket, hogy pontosabban határozzák meg, melyik variánst célozzák meg, és arra gondolt, hogy a KP.2 jobb választás lenne.

A testület válasza szerint valószínűtlen, hogy a KP.2 őszre még mindig a legnagyobb veszélyt jelenti. Mivel most kellett választaniuk, inkább magát a JN.1-es szülőváltozatot részesítették előnyben, minthogy megpróbálják megjósolni, melyik leszármazottjának erősödése a legvalószínűbb az elkövetkező hónapokban.

Az egyik tanácsadó úgy véli, több értelme lenne "a fa törzsét célozni, mint az egyik ágát", mert egy ilyen vakcina keresztvédelmet nyújtana az esetlegesen felbukkanó újabb variánsok ellen is.

A Moderna, a Pfizer és a Novavax is azt mondta, hogy őszre készen állhat a JN.1-specifikus oltások készlete, bár mennyiséget nem közöltek - írják.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×