eur:
394.82
usd:
367.45
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Photo taken on May 28, 2024 in Kyoto, western Japan, shows LignoSat, the worlds first wooden satellite developed by scientists at Kyoto University and  Tokyo-based wood products company Sumitomo Forestry Co. The spacecraft, a cube with 10-centimeter sides and weighing 1 kilogram, was created with the aim of harnessing the environmental friendliness and low cost of wood in space development. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Nyitókép: Kyodo News via Getty Images

Fából műholdat? Elkészült, és hamarosan fel is lövik

Japán kutatók szeptemberben fából készült műholdat terveznek Föld körüli pályára állítani a SpaceX amerikai űripari vállalat rakétájával – tudatták Tokióban.

A kísérleti, kocka alakú műhold, amelyet a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry japán cég tudósai fejlesztettek ki, minden éle 10 centiméter hosszú. Alkotói arra számítanak, hogy a fa teljesen elég, amikor a szerkezet visszatér a légkörbe, és nem szennyezi majd a környezetet fémdarabokkal.

„Előnyben kell részesíteni a nem fémből készült műholdakat” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Doi Takao űrhajós és a Kiotói Egyetem oktatója.

A fejlesztők a jövő héten tervezik átadni a magnóliafából készült LignoSat műholdat a JAXA japán űrügynökségnek. Közölték, hogy szeptemberben egy SpaceX-rakéta fedélzetén küldik majd az űrbe a Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űreszközt ezután az ISS japán kísérleti moduljából helyezik ki a világűrbe, hogy teszteljék szilárdságát és tartósságát.

„Az adatokat a műholdról elküldik a kutatóknak, akik ellenőrizni tudják majd a műholdat érő hatások jeleit, és azt, hogy miképpen viseli a hatalmas hőmérsékleti változásokat” – mondta az AFP francia hírügynökségnek szerdán a Sumitomo Forestry szóvivője.

Ez utóbbi cég néhány éve kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. A Kiotói Egyetem szakembereivel együttműködve tanulmányozták a különböző fafajtákat, hogy azok miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak a szakemberek.

Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×