eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Two young women working and used computer, working concept.r
Nyitókép: Watchara Piriyaputtanapun/Getty Images

Laptop- és akkugyilkos szokások - ezeket abba kell hagyni!

A laptopok és notebookok nagy előnye a hordozhatóság, ennek kulcsa pedig az akkumulátor. Csakhogy ez utóbbira is vigyázni kell, különben hamar lerövidíthetjük az élettartamát.

A hordozható elektronikai eszközök akkumulátorának kapacitása nagyban függ attól, hogy hogyan használjuk - írja az Economx.

Például nem tesz jót az energiacellának, ha állandóan töltőn hagyjuk, különösen a régebbi típusú laptopokat

- írja a lap, hangsúlyozva, hogy ezek akkumulátorai képesek a túltöltődésre, így a kapacitáscsökkenésen túl az élettartamuk is csökkenhet.

Az újabb típusú hordozható eszközökre azonban ez már kevésbé jellemző, mivel a gép keretrendszere (firmware), illetve az operációs rendszer védi a felhasználókat ettől, a túltöltéstől már egészen biztosan nem kell tartani. Emellett bizonyos rendszerek optimális töltési rendszert alkalmaznak, azaz miután megtanulták, hogyan és mikor használjuk az eszközt, csak akkor engedik 80 százalék fölé a töltöttségi szintet, ha úgy gondolják, hogy a tulajdonosnak valóban teljes kapacitásra lesz szüksége.

A túl nagy feszültség és túl sok hő mindettől függetlenül továbbra is veszélyforrást jelent, amíg töltőn tartjuk a laptopot.

Mint írják, az akkumulátor kapacitása gyorsabban csökkenésnek indulhat, ha folyamatosan a legmagasabb energiaszinten tartjuk a töltöttséget, illetve ha túl alacsony vagy túl magas feszültségen töltjük.

A Lett szaklap tanácsa szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy akár napi szinten lecsatlakoztatjuk a töltőkábelt, valamint ha bekapcsoljuk a gyárilag beépített akkumulátorkímélő megoldásokat. Érdemes lehet továbbá odafigyelni az akkumulátorcellák puffadására is, mivel ha ez előfordul, az azonnali cserét igényel. Ez utóbbiról árulkodhat, ha a laptop hátsó burkolata egyenetlenné válik, vagy ha egyik-másik billentyű nehezen lenyomható, furcsán viselkedik.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×