eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Tengeri szivacsokból vontak le következtetéseket a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Gyorsabb a globális felmelegedés, és hosszabb ideje tart, mint azt a tudosók gondolták - állítják ausztrál kutatók.

Az ausztrál tudósok által vezetett kutatás a Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsok kalcium-karbonát csontvázában megőrződött óceáni hőmérsékleti adatokat elemezte.

A Nature Climate Change folyóiratban publikált eredményeik szerint az iparosodás korának felmelegedése az 1860-as évek közepén kezdődött, ami megfelel a történelmi feljegyzéseknek, ugyanakkor több mint 70 évvel korábbi, mint amit a hajókról mért tengerfelszíni hőmérsékleti adatok sugalltak.

Malcolm McCulloch, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a globális felmelegedést mintegy 0,5 Celsius fokkal alábecsülték, ami azt jelenti, hogy közelebb vagyunk a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott, az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokos felmelegedésben meghatározott limithez, mint korábban gondolták.

McCulloch közleményében rámutatott, hogy míg ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete 2020-ig 1,2 Celsius fokos felmelegedést becsült, a hőmérséklet valójában már 1,7 Celsius fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

"Ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi arányban folytatódik, a globális átlaghőmérséklet növekedése a 2020-as évek végére biztosan meghaladja majd a 2 Celsius fokot, és 2050-re a 2,5 Celsius fokot is az iparosodás előtti időszakhoz képest" - hangsúlyozta a tudós.

A professzor szerint további aggodalomra ad okot, hogy kutatásuk szerint a szárazföldi felmelegedés is gyorsabban zajlik, és 2050-re a szárazföldön az átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 4 Celsius fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti szintnél.

McCulloch kiemelte, hogy a legnagyobb feladat jelenleg, hogy a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 2 Celsius foknál megállítsák, de ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030 elejére, de legkésőbb 2040-re a felére kell csökkenteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×