eur:
393.04
usd:
363.32
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös a hajnali égen Cered közeléből fotózva 2020. július 6-án. A szabad szemmel is látható égitest július 3-án érte el napközelpontját és július 23-án lesz legközelebb a Földhöz.
Nyitókép: Komka Péter

Bódító égi jelenség közeleg, már ma este is nézzen fel az égre!

Hat év után újra földközelbe kerül az űrszondák által is lefotózott "Hartley 2" üstökös. Az 1986-ban felfedezett kométáról és megfigyelésének lehetőségeiről kérdeztük Boldog Ádám csillagászt.

Olyan közel jön a Földhöz a Hartley 2 üstökös, hogy akár kis távcsővel is meg lehet figyelni - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász.

"Nemsoká a Naphoz közel ér, sok gáz, illóanyag felszabadul az üstökös belsejéből, csóvákat ereszt, ezt lehet megfigyelni, de azért azt senki ne várja, hogy szabad szemmel észrevegyük" - húzta alá.

Elmondta, valójában nagyon sok üstökös van, ezek "befuccsolt bolygókezdemények", ilyenből sok van a naprendszer peremén, sok van az aszteroidaövben is, de kevés az ilyen látványos; a most látható 6 és fél évente tér vissza keringése során ugyanarra a pontra.

"Vannak viszont olyan égitestek, amelyek akár szabad szemmel is látható jelenséget produkálnak, ilyet legutóbb 2020-ban láthattunk. A déli féltekéről ezeket gyakrabban látni valamiért."

Ezt az üstököst szeptember 6. és 22. között érdemes keresni a Perszeusz és a Szekeres csillagkép irányában, a hónap közepétől a Hold sem fog bezavarni, amely csak 29-én lesz teli, "erős fényszennyezést produkálva".

Aki biztosra akar menni, nézzen be a Sváb-hegyi Csillagvizsgálóba szeptember 16-án, szakemberek segítenek megtalálni az üstököst, a nézőknek csak ámulniuk "kell" - ajánlotta Boldog Ádám csillagász az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×