eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
May 19, 2009 - A still image of the Hubble Space Telescope as the two spacecraft begin their relative separation after having been linked together for the better part of a week.
Nyitókép: Stocktrek Images/Getty Images

Kísérteties szellemgalaxist talált a Hubble

Egy kísértetiesen halvány fényű galaxist sikerült megörökítenie az úrtávcsőnek.

Egy távoli, kísérteties homályba burkolózó galaxist örökített meg a Hubble űrtávcső – írja a Space.com összeállítása nyomán a 24.hu.

Az NGC 6684 jelű rendszer egy úgynevezett lentikuláris galaxis, ez a típus szerkezetét tekintve átmenetet képez a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között. Az érintett rendszer mintegy 44 millió fényévre fekszik.

A lentikuláris, azaz lencsegalaxisok jellemzője a központi dudor és az azt körülvevő korong. A spirálgalaxisokkal, így a Tejútrendszerrel ellentétben ezeknek a galaxisoknak nincsenek karjaik.

A típus további jellemzője az idősebb csillagpopuláció, mivel nincs bennük sok csillagközi anyag. Az efféle por és gáz elengedhetetlen az új égitestek megszületéséhez.

Ezen tulajdonságból adódóan a lencsegalaxisok halványabbak, ami kísérteties megjelenéssel jár.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×