eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Valóban tengeralattjárót rejthet a föld egy város szívében

Az alig ötezer lakosú Dartmouthban régóta beszédtéma, hogy az angliai kikötőváros szívében egy tengeralattjáró van elföldelve. A külvilág sokáig szkeptikus volt a mendemondával kapcsolatban, ám egyre biztosabbnak tűnik, hogy a történet igaz.

A brit The Independent nemrégiben számolt be arról, hogy a Winchesteri Egyetem kutatói – David Ashby, az intézmény földtani laboratóriumának a vezetője és Simon Roffey régészprofesszor – egy elásott tengeralattjáró nyomára bukkantak a dartmouthi Koronázási parkban. A tudóspáros azt feltételezi, hogy egy német torpedóhajó maradványainak a körvonalait is észlelte a föld alatt – írja a Népszava.

Bár elsőre meghökkentőnek tűnhet a felfedezés, annyira mégsem az, miután a Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiának (BRNC) otthont adó Dartmouthban az I. világháborút követő években tengerészeti bontótelepként üzemelt. A létesítmény a kikötőváros egy lápos területén működött, amit később az önkormányzat felvásárolt és parkká alakított. Ráadásul a városi múzeum egy fotó kíséretében már 2012-ben megerősítette, hogy az eltemetett tenger­alattjáróról szóló legenda igaz, de akkor még csak találgatni lehetett, hogy brit vagy német búvárhajóról van-e szó.

Korábban a BRNC egyik kiképzőtisztje járt utána a szóbeszédnek. Thomas Kemp hadnagy korabeli dokumentumok és fényképek átnézése alapján tavaly októberben állapította meg, hogy a park minden bizonnyal a brit királyi haditengerészet E52 hívójelű tengeralattjárójának a végső nyughelyéül szolgál. A Winchesteri Egyetem szakemberei végül Kemp munkájára alapozva vizsgálták meg a dartmouthi parkot.

Geológiai radarral mérték be a feltételezett roncsokat, nagyjából egy méterre a föld alatt. A tudósok már engedélyt kértek a helyi hatóságtól, hogy kisebb fúrásokat végezzenek a parkban. Abban bíznak, hogy olyan berendezést vagy fémdarabot találnak, amely alapján kétséget kizáróan megállapíthatják, hogy az E52-est rejti-e a föld.

A jármű azonosítása nem ígérkezik egyszerű feladatnak, miután egy másik hiedelem szerint a II. világháború vége felé a kisvárosban állomásozó amerikai csapatok eltemették harci felszereléseik egy részét a Koronozási parkban, hogy ne kelljen azokat hazaszállítaniuk – idézi a Népszava a brit napilapot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×