eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A hand from a mosquito bite. Mosquito drinks blood on the arm.
Nyitókép: Andrei Sauko/Getty Images

Ennél sokkal ijesztőbb betegséget már nem terjeszthetnének a szúnyogok

Szörnyű bőrbetegséget okozhat a kórokozó, melyet a rovarok vihetnek át az emberekre.

Az eddig oposszumokban előforduló, szúnyog által nem terjesztett húsevő baktérium, a M. ulcerans terjedésének magyarázatára bukkantak ausztrál tudósok: a szúnyogok eddig nem terjesztették vektorként a betegséget, ez azonban megváltozott – írja az Euronews.

Timothy Stinear, a Melbourne-i Egyetem molekuláris mikrobiológusa az ASM Microbe 2023 találkozón, az amerikai Houstonban mutatta be az Ausztrália délkeleti részén élő szúnyogokon végzett elemzések eredményeit. A tudósok az M. ulcerans oposszumokról emberre terjedésének kulcsát keresték, így fedezték fel, hogy a szúnyogok egyaránt csípik a szőrös állatokat és az embereket.

Mindhárom csoportban – az oposszumokéban, a szúnyogokéban és az emberekében – tökéletesen ugyanazt a baktériumot találták, így valószínűsíthető, hogy ez az átadás útja.

Az M. ulcerans okozza a Buruli-fekélyt, egy krónikus, az emberi szervezetet jelentősen gyengítő betegséget, amely a bőrt – és néha a csontokat – érinti, fájdalmas fekélyeket, maradandó elváltozást és hosszú távon rokkantságot okoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség legalább 33 trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú országban van jelen Afrikában, Dél-Amerikában és a nyugati csendes-óceáni térségben. A WHO eddigi ismeretei szerint nem ismert az átadás módja, de a szúnyogok szerepe a friss kutatás alapján felmerülhet.

A Buruli-fekélyt nem lehet megelőzni, antibiotikummal azonban hatékonyan gyógyítható.

Tavaly 2100 esetet jelentettek a WHO-nak világszerte, ebből 2-300 volt ausztrál beteg.A kutatásban vizsgált 13 szúnyogfajból csak kettő táplálkozott mind oposszumok, mind emberek vérével. Aki nem tervez Ausztráliába utazni, annak egyelőre nem kell tartania a betegségtől, de a szúnyogcsípések ellen érdemes védekeznie. Amerikában már maláriát, Olaszországban pedig nyugat-nílusi lázat terjesztenek.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×