eur:
393.44
usd:
364.41
bux:
71994.41
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Aerial view of beach with stones and rocks, alone boat in adriatic sea at sunset in summer. Top view of yacht in transparent blue water. Travel in Croatia. Nature background. Landscape with ocean
Nyitókép: den-belitsky/Getty Images

Harminc éve méri a NASA a tengervízszint emelkedését, nem gondolták volna, hogy ilyen rossz lesz a helyzet

Több mint a duplájára módosították a várható emelkedés ütemét, 2050-re ennek másfélszeresére számítanak.

A NASA tudósai 1993 óta mérik, hogy mennyivel emelkedik meg a tengerek vízszintje. 2022-ben már módosítani kellett az előrejelzésen is – írja az Interesting Engeneering cikke alapján a hvg.hu.

A 2021-ről tavalyra a tengerszint átlagosan 0,27 centiméterrel lett magasabb a NASA legfrissebb mérései alapján. Ez olyan,

mintha minden egyes nap egymillió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő vizet öntöttek volna az óceánokba.

A NASA 1993-ban kezdte el figyelni a tengerek magasságát, és arra jutott, hogy azóta összességében 9,1 centiméteres volt az átlagos emelkedés.

A kutatók 1993-ban még 0,20 centiméterre becsülték az éves vízszint-emelkedést, de tavaly már 0,44 centiméterre módosították. A műholdas mérések alapján született becslések szerint a vízszint emelkedése 2050-re elérheti az évenkénti 0,66 centimétert is.

A tudósok a földi mérőállomások mellett két műholdat is használni fog a mérésekhez. Az egyik már 2020-ban pályára állt, a második pedig 2025-ben indul majd útnak.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×