eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A kínai AutoFlight cég Prosperity I-es elektromos repülő taxi.Forrás:Twitter/Xin Gou
Nyitókép: Forrás:Twitter/Xin Gou

Ez az autó világcsúcsot döntött a levegőben - videó

Egyetlen feltöltéssel messzebbre repült, mint eddig bármely más, ehhez hasonló elektromos szerkezet.

Az AutoFlight nevű, globális startup tavaly ilyenkor jelentette be, hogy az évtized derekára megkezdi első repülő szerkezetének, a függőleges fel- és leszállásra képes, villanymotoros (eVTOL) Prosperity I-esnek a kereskedelmi forgalmazását - írja a vezess.hu.

Hogy ez megvalósul-e határidőre, egyelőre még korai volna megmondani. Az mindenesetre biztató, hogy a cég a közelmúltban sikeres tesztrepülésen igazolta a jármű tervezett hatótávolságát. A fejlesztők előzetesen 250 kilométeres hatótávolsággal számoltak, és ezt most meg is tette a szerkezet.

Elektromos, akkumulátoros VTOL szerkezet még soha nem repült ekkora távolságot egyetlen feltöltéssel.

Bár a teszt során távvezérléssel repült, a Prosperity I-est a tervek szerint pilóta vezeti majd. A négy fizető utas szállítására alkalmas szerkezet egyfajta hibrid konstrukció, amelyet rotorok emelnek ugyan a magasba, ám vízszintesen már merev szárnyas repülőgépként halad.

A kétféle üzemmód közötti, zökkenőmentes átmenet különösen nagy kihívás a fejlesztők számára, de megéri, mert a műfajban ritkán alkalmazott megoldás hozzájárul a hajtás magas hatásfokához, ami a 200 km/órát meghaladó utazósebesség és a 50 kilométeres hatótávolság záloga.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×