eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Forrás: Facebook/Falka Napok

Kutyával eredtek a farkasok nyomába a Bükkben

Terepnapot tartottak, DNS-mintákat gyűjtöttek.

Farkasürüléket keresve eredtek a Magyarországon az elmúlt évtizedekben újra megtelepedő ragadozó nyomába a Bükkben. Erről a Nemzetközi Visegrád Alap támogatásával megvalósult Falka Napok Facebook-oldala számolt be.

Közös terepnap volt ez

  • a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság,
  • az MME - Magyar Madártani Egyesület,
  • a WWF Hungary, valamint
  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

munkatársai és hallgatói részvételével – derül ki a posztból.

„A terepnap célja egyrészt a nagyragadozókhoz köthető ember-vadvilág konfliktusok bemutatása volt – írják a posztban. – Másrészt pedig a résztvevők kérdezhették a természetvédelmi őröket nagyragadozókkal kapcsolatos munkájukról, megismerhették a hazai farkas monitorozás terepi módszereit, illetve a SWiPE projekt részeként zajló kísérleti tanulmányt, mely során egy keresőkutyával egészül ki a monitorozás módszertana.

A kutya segítségével a közvetett életjelek, például a farkasok ürülékeinek a felkutatása akár hatékonyabbá válhat. Illetve a kutya által talált, DNS-elemzésre beküldött minták is nagyobb valószínűséggel tartoznak az esetünkben vizsgált fajhoz, a farkashoz. Emellett

ezek a kutyák abban is segíthetnek, hogy felderítsék a nagyragadozók illegális elejtésének nyomait,

ami hosszútávon segíthet visszaszorítani az ilyen jellegű természet elleni bűncselekményeket.”

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×