eur:
396.56
usd:
370.94
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Csortos Szabolcs/PTE

Covid-kutatás: óriási előrelépést értek el magyar kutatók

Egyebek mellett a koronavírus által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérését szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói. A technológia a jövőben több más, emberre is veszélyes vírus, kórokozó elemzésére is alkalmas lesz.

Céges ötletből, egyetemi háttérrel és a Virológiai Nemzeti Laboratórium segítségével két év alatt sikerült kidolgozni az új eszközt és eljárást, amely a koronavírus inaktiválását, a vírus tisztítását és a tisztított vírus diagnosztikai alkalmazását teszi lehetővé – ismertette a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese.

A vírus inaktivitása UV segítségével történt, ami a vírus örökítőanyagát teljes mértékben tönkretette úgy, hogy közben a vírus felszíni struktúrái, felszíni fehérjéi épek maradtak. Vagyis az immunrendszer számára felismerhetőek maradtak, ezáltal a későbekkeben a fertőzőképességét amúgy elveszítő vírus immunreakciót tudott generálni – magyarázta Jakab Ferenc.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium hangsúlyozta: míg a koronavírus megjelenésekor magas biológiai biztonsági szinten kellett dolgozniuk, ezzel a módszerrel ez már egy normál mikrobiológiai laboratóriumban is lehetővé vált. Mint mondta, a szíriai aranyhörcsögökön végezett kísérletek során azt tapasztalták, hogy míg – az orron keresztül, spray formájában – bejuttatott inaktív vírus fertőzést természetesen nem váltott ki, nagyon erős sejtes és antitestes immunválaszt azonban igen. Mindez azért fontos, mert

az inaktivált, tisztított vírus a jövőben vakcinaalapanyagként is szolgálhat.

Jakab Ferenc szerint továbbra is az új, molekuláris biológiai technológiákkal előállított oltóanyagoké a jövő, ez az eljárás azonban túlmutat a koronavíruson, hiszen egyéb vírusokon is letesztelték a módszert, magát a technológiát és működött. Tehát bármely más, esetleg egy újonnan megjelenő fertőző betegség esetén is alkalmazni lehet.

A Pécsi Tudományegyetem virológusprofesszora kiemelte, hogy maga az eljárás, a technológia fejlesztése számít nagy előrelépésnek, mert olyan platform van a kezükben, amely felgyorsíthatja a laboratóriumi gyakorlatot és módszereket, ez pedig a betegellátást is segíti

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×