eur:
392.35
usd:
362.4
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Primeval Caveman Wearing Animal Skin Holds Stone Tipped Spear, Stands at the Cave Entrance Looking over Prehistoric Forest Ready to Hunt Animal Preys. Neanderthal Going Hunting in the Jungle
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Rengeteg óriáselefánt élhetett régen vadon Németország területén

Sok-sok tudományos kérdést felvet, de meg is válaszol a fontos hallei felfedezés.

70 erdei őselefánt csontvázát találták meg a Németországi Hallénál, a leletek 125 ezer évesek lehetnek. Az állatokat a neandervölgyi emberek vadászhatták le a pleisztocén korban.

A felfedezés igazából már az 1980-as évekre nyúlik vissza, a helyszínt pedig az akkori szénbányából már tóvá is alakították, de csak most vetették részletes vizsgálat alá a csontokat.

Ezek az állatok még a hatalmas gyapjas mamutoknál is nagyobbak voltak, a mai ázsiai elefántokhoz képest háromszor akkorák voltak. Egy kifejlett hím akár 13 tonnás is lehetett (legfőképp ilyeneket ejthettek el).

A felfedezés érdekessége, hogy ez az első és legrégebbi bizonyíték elefántok ember általi vadászatára.

A mostani eredmények azt sugallják, hogy ez az emberelőd akár 2-4 ezer évig is élhetett a térségben, akár letelepedve is, tüzet is használtak.

Ha a neandervölgyiek el tudtak ejteni egy példányt, közösségük hosszú időre elegendő húshoz juthatott. A táplálékot vagy tartósították valamilyen módon, vagy nagyobb csoportokban éltek, így gyorsabban elfogyaszthatták a zsákmányt - írja a The Guardianre hivatkozva a 24.hu.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×