eur:
389.34
usd:
357.87
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pixabay

Tengerésztemetést kapott az elpusztult óriás

Ritkán jut ekkora állat az Oszakai-öbölbe, mert csupán két keskeny átjáró vezet oda a nyílt tengerről.

A tengerbe "temették" csütörtökön Japánban az Oszakai-öbölben elpusztult ámbráscetet. A 15 méteres állatra 30 tonnás betontömböket erősítettek, majd hajóval kivitték a nyílt tengerre, és a Kii-félsziget térségében a nehezékek segítségével a tengerfenékre süllyesztették.

Eleinte felmerült, hogy a 38 tonnás ámbráscet tetemét ideiglenesen a szárazföldön ássák el, és az elbomlás után megmaradó csontvázat egy múzeumban helyezik el, de ezt a tervet végül elvetették, mert senki sem kérte az állat maradványait a hatóságoktól - közölte Macui Icsiro oszakai főpolgármester.

A japánok által szeretetteljesen Jodo-csannak becézett ámbráscetet először január 9-én látták bolyongani az Oszakai-öbölben, a Jodo folyó torkolatánál. A hatalmas tengeri emlős egyre jobban legyengült, végül január 13-án a halálát állapították meg.

Az Oszakai-öbölben ritkán észlelnek bálnát, mert az öböl bejáratát nagy része elzárja az Avadzsi-sziget, és csak két keskeny - északi és déli - átjáró biztosít összeköttetést a nyílt tengerrel.

Az Oszaka partjainál legutóbb - 2021 júliusában - talált bálnatetemet elföldelték, a maradványokat később kiásták, és 2022 decembere óta az oszakai természettudományi múzeumban őrzik.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×