eur:
393.49
usd:
364.39
bux:
71929.21
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A NASA TV videófelvételéről rögzített kép az Orion amerikai Hold-űrhajóról és az egyik kamerája által a Földről készített felvételről 2022. november 16-án. Az űrhajó fedélzetén csak három kísérleti bábu utazik, a rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez az első próbarepülése.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

Nem járt még annyira távol a Földtől űrkapszula, mint az Orion – videó

Távolsági rekordot állított fel tíz nappal az indulása után a NASA Artemis 1 holdmissziójának Orion űrkapszulája: több mint 400 700 kilométerre távolodott el a Földtől – közölte szombaton az amerikai űrhivatal a Twitteren.

Ennél nagyobb távolságra még nem ért el a Földtől legénység szállítására készült űrhajó. A korábbi rekordot több mint 50 éve az Apolló-13 állította fel, amely 400 171 kilométerre jutott a Földtől.

Az Orion kapszula fedélzetén nincsenek űrhajósok, mivel ezzel a Holdat megkerülő úttal tesztelik az űrhajót. A tervek szerint 2024-ben az Artemis 2 küldetésen már legénységgel kerüli meg az Orion a Holdat.

A szombati rekord beállítása előtt az Orion holdkörüli pályára állt a NASA tájékoztatása szerint.

Az űrkapszula várhatóan mintegy 432 ezer kilométerre távolodik majd el a Földtől. Jim Geffre, az Orion egyik menedzsere a napokban úgy fogalmazott: „ez egy statisztikai adat, ám szimbolikus, amit reprezentál”.

Az Artemis 1 küldetés november 16-án kezdődött. A kapszula várhatóan december 11-én tér vissza a Földre mintegy 2 millió kilométer megtétele után.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nincs megállás, folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Nincs megállás, folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Felemás hangulatban telt a kereskedés csütörtök reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódik az emelkedés a tőzsdéken, míg Amerikában a függetlenség napja miatt ma nem lesz kereskedés. Gazdasági események szempontjából a brit parlamenti választások okozhatnak elmozdulásokat, illetve érkezik az EKB jegyzőkönyve is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×