eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Coronavirus outbreak. Scientist in laboratory.
Nyitókép: Coolpicture/Getty Images

Elveszítette a leghalálosabb fertőző betegség címét a koronavírus

Az emberiség egyik régi ellensége vezeti újfent a leghalálosabb rangsort.

A fertőzőt betegségek közül ismét a tuberkulózis (tbc) okozza a világon a legtöbb halálesetet – írja a 24.hu, idézve az IFLScience-t. Mel Spigelman, a nonprofit TBC Szövetség elnöke szerint az utóbbi években gyengült a tuberkulózis elleni küzdelem, ahogy az emberiség a Covid-19-re fókuszált. Úgy látja, az eddigi nagyon lassú haladásból visszafordulás lett, és félő, hogy a helyzet tovább romlik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte évente 1,5 millió ember halhat meg a tbc miatt. Az esetek mintegy fele nyolc országra, Bangladesre, Kínára, Indiára, Indonéziára, Nigériára, Pakisztánra, a Fülöp-szigetekre és Dél-Afrikára korlátozódik. Az érintettek többsége szegénységben él.

Mindeközben a John Hopkins Egyetem szerint 2022. október 24-ig összesen 6,5 millió ember vesztette életét a Covid-19 miatt. A koronavírus mára naponta nagyjából 1449 halálesetet idéz elő, míg a tuberkulózis 4000-et. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19-et visszaelőzve ismét a tbc a legpusztítóbb fertőző betegség.

A cikkből mások mellett az is kiderül, hogy noha a tbc rengeteg halált okoz, megfelelő kezeléssel gyógyítható, a páciensek jellemzően fél évig tartó antibiotikum-kúrát kapnak.

Sajnos azonban az antibiotikum-rezisztens tuberkulózis is egyre növekvő gondot jelent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×