eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Beoltanak egy lányt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyermekek oltására alkalmas változatának második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2022. február 11-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Állatok közvetítésével alakulhatott ki az omikron

A WHO a világ országainak üzent több járvány ügyében is. Kutatók pedig nem emberi sejtekhez illeszkedő tüskefehérje-részeket találtak a koronavírus omikron variánsán.

Továbbra is nemzetközi horderejű közegészségügyi vészhelyzetet jelent a koronavírus, 2020 januárja óta nem változott megítélése az Egészségügyi Világszervezet szerint. A döntés arról, hogy nem változtatnak a vírus kockázati besorolásán, a WHO Covid sürgősségi bizottságának múlt heti ülésén született meg Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint.

"A bizottság hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni a felügyeletet, valamint ki kell terjeszteni a tesztekhez, kezelésekhez és vakcinákhoz való hozzáférést a leginkább veszélyeztetettek számára. Ezen túl minden országnak frissítenie kell nemzeti felkészültségi és reagálási terveit" - mondta el.

Résen kell lennünk továbbra is

A CBS News cikke szerint a WHO bizottsága elismeri, hogy javult a vírushelyzet, de azt is kiemelték, hogy továbbra is nagy figyelmet kell szentelnünk a Covidnak, mivel a vírus kiszámíthatatlanul viselkedik.

"Bár a globális helyzet nyilvánvalóan javult a világjárvány kezdete óta,

a vírus továbbra is változik, ezáltal változatlanul nagy a kockázat és a bizonytalanság.

Ez a világjárvány már korábban is meglepett bennünket, és nagyon könnyen megtörténhet, hogy újra megteszi" - fogalmazott a WHO vezetője.

Nap mint nap bizonyítja az omikron, hogy meglephet minket

A múlt héten Anthony Fauci, Biden elnök orvosi főtanácsadója a BQ.1 néven ismert új Covid-változat terjedését "meglehetősen aggasztónak" nevezte. Ez a törzs és egy BQ.1.1 nevű leszármazottja már az új fertőzések több mint 10 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban.

A BA.4.6 omikron-alvariánsról kutatás bizonyította be, hogy újrafertőződést képez okozni, de további érdeklődésre számot tartó omikron-variánsokat is figyelnek a tudósok: ezek közt van még a BQ.1, a BQ.1.1 és a BF.7.

A vírus egészen hihetetlenül gyors ütemben mutálódik a kutatók szerint, ennek példája az is, hogy Kínában, ahol a kommunista párt ötévente megtartott kongresszusa miatt élénkült az utazások száma, Peking egy kerületében megnégyszereződött a megbetegedések száma. Az ország továbbra is a zéró Covid megközelítését alkalmazza a vírussal szemben, a gyanús eseteket felmutató környékeket például három napra karantén alá vonják már akkor, amikor még ki sem derült, egyáltalán koronavírus jelent-e meg.

Lehetséges az állatok szerepe a variáns kialakulásában

Friss kutatási eredmények közben arra jutottak, hogy az omikron variáns kialakulásában állatoknak is lehetett szerepe. A kutatók azt állapították meg, hogy több olyan mutáció található az omikron tüskefehérjéjén, amely egyedülállóan az egerek receptoraihoz alkalmazkodott, és nem kompatibilis a humán receptorokkal. Ez arra utal, hogy az omikron variáns talán nem közvetlenül az embertől származik, hanem más állatfajokból terjedhetett át az emberre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×