eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rimóczi László koronavírus-járványra utaló, védőmaszkot viselő csokimikulásai a cukrász lajosmizsei műhelyében 2020. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Törökországban bukkantak rá „Mikulás” sírjára

Egy olyan bazilikában találtak rá Szent Miklós nyughelyére, amelyet a középkorban elöntött a tenger és egy templom épült rá.

Megtalálták Szent Miklós sírját egy bizánci templom alatt Törökországban. A templom egy korábbi bazilika alapjaira épült, amely a Földközi-tenger szintjének emelkedése miatt a középkorban víz alá került – írja a Daily Mail beszámolója alapján az Index.

Az ősi bazilika alapjaira néhány évszázaddal később azért építettek egy másik templomot, hogy megvédjék Szent Miklós sírját, de csak a közelmúltban fedezték fel a régészek az előző szentélyből származó mozaikpadlót a ma álló épület alatt, ekkor derült fény a szent sírjára is.

A régészek 2017-ben találtak egy rést a mostani templom padlója alatt, az elmúlt években pedig óvatosan eltávolították a mozaikpadlót, hogy feltárják az ősi alapot. A később épített bizánci templom az V. és XII. század között az ortodox keresztények istentiszteleti helye volt, az épületet Szent Miklós szobrai veszik körül – írják.

Szent Miklós 270 és 343 között élt, és leginkább arról híres, hogy pénzt örökölt, amelyet a szegényeknek ajándékozott. A legenda szerint három lánynak aranyzsákokat adományozott, hogy így mentse meg őket a prostitúciótól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×