eur:
393.56
usd:
364.38
bux:
71874.67
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A NASA által 2022. augusztus 22-én közreadott, a James Webb amerikai űrteleszkóp által július 27-én készített, nem valós színeket ábrázoló kép a Jupiterről.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

59 éve nem volt olyan közel a Jupiter a Földhöz, mint most: így figyelheti meg

A Föld a Nap és a Jupiter közé kerül a bolygóegyüttállás során.

A Jupter és bolygónk közt 590,6 millió kilométerre csökken a távolság hétfő este, miközben pályájának legtávolabbi pontján 965,6 millió kilométeres távolsága a Földtől - írja a CNN.

A gázóriás az úgynevezett szembenállásba kerül ma, ezt a helyzetet 13 havonta éri el, az EarthSky szerint ennyi a Földnek a Jupiterhez viszonyított Nap körüli keringési ideje. Sem a Föld, sem a Jupiter nem körpályán kerüli meg a Napot, emiatt változik egymástól számított távolságuk a szembenállások között.

A közelség, illetve a Jupiter mostani szembenállása, azaz oppozíció közben felvett perihéliumi - napközeli - pozíciója a felelős azért, hogy ma éjjel különösen nagynak és fényesnek fogjuk látni a gázóriást. Napnyugtakor azonnal felkel majd a bolygó: a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai azt tanácsolják, kelet felé nézzünk, ekkor azonnal megpillanthatjuk a fényes bolygót, amely este tíz órakor már olyan magasra emelkedik, hogy semmi ne tudjon elvenni fehéres, gyöngyárnyalatú fényéből.

A NASA szerint azok, akik látcsövet vagy távcsövet is használnak, a bolygó gyűrűit is megfigyelhetik.

A bolygó nappali megfigyelésére is út nyílik két hét múlva: október 10-én a Nap 18:00-kor még a látóhatár fölött tartózkodik nyugaton, míg a Jupiter már közel 4 fok magasságba emelkedik keleten. Ilyen fényesség mellett, ha tiszta az ég, szabad szemmel is meg kell tudnunk pillantani a bolygót, méghozzá nappali égen - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az év hátramaradó részében is várnak még ránk érdekes égi jelenségek. Október 9-én, november 8-án és december 7-én teliholdat láthatunk, de meteoresőket is megfigyelhetünk a következő időpontokban a CNN összeállítása szerint:

  • Drakonidák meteorraj: október 8-9.
  • Orionidák meteorraj: október 20-21
  • Tauridák meteorraj: november 5 és 12
  • Leonidák meteorraj: november 17-18.
  • Geminidák meteorraj: december 13-14.
  • Urszidák meteorraj: december 22-23.

Október 25-én részleges napfogyatkozás lesz látható Grönland, Izland, Európa nagy részén, Északkelet-Afrika, valamint Nyugat- és Közép-Ázsia egyes részein. November 8-án teljes holdfogyatkozást élvezhetnek Ázsiában, Ausztráliában, a Csendes-óceáni térségben, Dél-Amerikában és Észak-Amerikában.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×