eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus egy beteg lábának érfestéses vizsgálatát végzi a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika perifériás intervenciós laboratóriumában 2021. január 29-én. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák az Egyetemről indult start-up cég, a Kinepict érszűkületek diagnosztikája és értágító kezelések során alkalmazott, az érrendszeri vizsgálatokat forradalmasító eljárását. A Kinepict által fejlesztett szoftver 70%-kal kisebb röntgenterhelés mellett, 50%-kal kevesebb kontrasztanyag-használattal ad az eddiginél jobb minőségű képet a szív- és érrendszeri betegségek érfestéses vizsgálatában.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyedülálló módszert fejlesztettek ki az érszűkület kimutatására

Hazánkban európai viszonylatban rendkívül magas az érbetegek száma. Az új típusú vizsgálat rövidebb ideig tart a korábbi diagnosztikai eljárásoknál, és alkalmas a teljes alsó végtagi érrendszer három dimenziós leképezésére.

Új diagnosztikai módszert is használnak az alsó végtagi artériák feltérképezésére a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Az új típusú, MR-rel végzett, kontrasztanyag nélküli mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat azoknál is elvégezhető, akiknél más fennálló betegség miatt ellenjavallt például a jódos kontrasztanyaggal való érfestés – olvasható az egyetem hétfői közleményében.

Az elmúlt tíz évben több mint negyedével, 200 millióról 250 millióra emelkedett az érszűkületben szenvedők aránya. Hazánkban a 65 év felettiek körében már minden ötödik embernél előfordulhat a végtagamputációk hátterében leggyakrabban álló kórkép.Többek között a magas koleszterinszint, a dohányzás és a cukorbetegség hajlamosít a kialakulására.

Suhai Ferenc szakorvos szerint az utóbbi évtizedekben a perifériás verőérbetegségben szenvedők száma és a halálozási arány is folyamatosan növekvő tendenciát mutat, pedig ha idejében felismerik a betegséget, sokszor megelőzhetőek a komolyabb szív-érrendszeri szövődmények.

"Hazánkban évente több mint négyezer végtag-amputációt végeznek. Lakosságszámra vonatkoztatva ez Európában a legmagasabb érték,

nálunk közel kétszer annyi amputáció történik, mint egyes nyugat-európai országokban"

– emelte ki.

Az egyik első tünet, ha csökken a járástávolság, és nagyobb megterheléskor, hosszabb séta során meg kell állni, izomlázszerű fájdalom jelentkezik a lábban, a sebek nehezebben, vagy nem gyógyulnak az alsó végtagon. A tünetek megjelenése után angiológushoz vagy érsebészhez irányítja a házorvos a pácienst. Az érgyógyász fizikális vizsgálattal megállapítja, van-e súlyos érszűkület és hol alakult ki, valamint az erek ultrahanggal ellenőrizhetők, átjárhatók-e.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján azonban egy új, egyedülálló diagnosztikai módszert is használnak az alsó végtagi artériák feltérképezésére.

Mivel az érszűkület gyakori szövődménye a cukorbetegség és veseelégtelenség, az érintett betegeknél kiemelten fontos a vesét kímélő diagnosztikus módszerek alkalmazása. Ezeknél elengedhetetlen a kontrasztanyag használata, de a teljes lábat ultrahanggal vizsgálni időigényes és nehezen kivitelezhető – mondta Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó Diagnosztikai Részleg radiológus szakorvosjelöltje a közleményben.

Az új módszer előnye, hogy itt sem kontrasztanyag adására, sem szúrásra nincs szükség ahhoz, hogy átfogó képet kapjanak a teljes alsó végtagi verőérrendszerről.

Húsz évvel ezelőtt egy alsó végtagi érfestés miatt éjszakára is be kellett feküdni a kórházba. Az új típusú MRA módszerrel viszont a teljes alsó végtagi érrendszert három dimenzióban le lehet képezni a rekeszizomtól a lábujjak végéig, amihez csak egy félórás fekvésre van szükség.

"Fontos a fizikális vizsgálat, a terápia meghatározásához pedig nagyon jó alternatíva ez az új módszer, ami a betegek számára csak minimális megterhelést jelent" – hangsúlyozta Suhai Ferenc. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán ezzel a speciális, az MR berendezésen előre programozott beállítással fél óra alatt végezhető el a vizsgálat, amely egyedülálló az országban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×