Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
328.11
bux:
109607.58
2025. december 13. szombat Luca, Otília
Nyitókép: Pixabay.com

Konyhai tipp a rezsispórolásra – egy Nobel-díjas fizikustól

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amivel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy „új” főzési módszert javasolt a tésztához – idézi a Hvg.hu az ANSA olasz hírügynökséget. Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr. Miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot – tanácsolta.

A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. „Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.”

A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.

Címlapról ajánljuk
Amikor a politikai ígéretből adminisztratív rémálom lesz
Vagyonadó

Amikor a politikai ígéretből adminisztratív rémálom lesz

A vagyonadó mindig jól mutat a kampányplakáton: egyszerű üzenet, könnyű célpont, morális fölény. Csakhogy ahol valóban nekifutottak a bevezetésének, ott az állam rendre összeomlott a mérés, az értékelés és a jogi megfelelés terhei alatt. Franciaország, Németország, India és Argentína példája ugyanazt mutatja: a vagyonadó technikailag szinte megvalósíthatatlan. A politikai szlogen így tehát marad, maga az adó viszont többnyire elbukik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×