Infostart.hu
eur:
382.18
usd:
327.96
bux:
109218.56
2025. december 5. péntek Vilma
Nyitókép: Pixabay.com

Konyhai tipp a rezsispórolásra – egy Nobel-díjas fizikustól

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amivel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy „új” főzési módszert javasolt a tésztához – idézi a Hvg.hu az ANSA olasz hírügynökséget. Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr. Miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot – tanácsolta.

A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik. A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs, hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának. „Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.”

A La Cuccina Italia azt írja, a módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.

Címlapról ajánljuk

A szuperkomputer nem bízik Lionel Messiben? Este sorsolás!

Pénteken, magyar idő szerint 18 órától rendezik a washingtoni John F. Kennedy Centerben a 2026-os labdarúgó-világbajnokság sorsolását. Az Opta elemző cég elkészítette esélylatolgatását: kiderült, matematikai képletek alapján mely válogatottak számítanak favoritnak. Ennek alapján (is) nagy biztonsággal megállapítható: európai vagy dél-amerikai győztest avatnak majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
Ez lehet a magyar gazdaság új kitöréspontja

Ez lehet a magyar gazdaság új kitöréspontja

A magyar gazdaság egyik nagy lehetősége, ha az egyetemeken és kutatóintézetekben születő tudományos eredményekre épülő innovatív technológiákat sikerrel viszik piacra deep tech vállalkozások. Ebben a műsorban kiderül, hogy mit takar ez az elnevezés és hogyan tudnak az élettudományi vagy AI-alapú fejlesztések áttörni a globális piacon. Szó volt arról is, hogy Magyarországon milyen oktatási és finanszírozási programok segítik a tudományos eredményekből kinövő technológiai cégeket, miért vonzza Magyarország a nemzetközi nagyvállalatok K+F központjait, milyen szerepe van az egyetemeknek ebben a folyamatban és miért fontos a KKV-k számára is, hogy innovatívvá váljanak. Vendégünk volt Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×