eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
A koronavírus (COVID-19) elleni oltóanyagot tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó egy prágai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolat a Pfizer oltása és a majomhimlő között? Itt a válasz

Álhír terjed a közösségi médiában.

Az a hamis állítás terjed a közösségi médiában, hogy a majomhimlő vírusa csak azokban az országokban fertőz, ahol a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájával oltanak – írja a 24.hu. A portál emlékeztet: az az elképzelés nem új keletű, hogy az oltások összefüggésben lehetnek a majomhimlővel, újabban viszont már csak a Pfizer vakcinájával kötik azt össze.

Az AFP tényellenőrző cikke szerint szó sincs ilyen összefüggésről, és nem csak azokban az országokban terjed a vírus, ahol Pfizerrel is oltanak. A közösségi médiában megjelent bejegyzések azt állítják, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „egyetlen jelentést sem kapott” majomhimlőről olyan országokból, amelyek nem adják be a Pfizer-BioNTech oltóanyagát. Orvosi szakértők ugyanakkor azt mondták az AFP-nek, hogy nincs bizonyíték az évtizedek óta létező vírus és a koronavírus-oltás közötti kapcsolatra. Emellett 2022. augusztus 9-én a legtöbb országban, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinát alkalmazták, nem regisztráltak majomhimlős eseteket, ezzel szemben több olyan országból – köztük Indiából, Oroszországból és Venezuelából –, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinát nem alkalmazták, jelentettek majomhimlős eseteket – idézi a cikket a magyar híroldal.

Mint olvasható, az AFP-nek nyilatkozó szakemberek szerint a Pfizer vakcinát 180 országban használják, és ezek többségében nem fordult elő a majomhimlő. Azt is elmondták, hogy a majomhimlő évtizedekkel a Pfizer vakcinájának kifejlesztése előtt is létezett, így tényleg nincs értelme a párhuzamnak.

Az Egészségügyi Világszert ráadásul azt is megerősítette a nemzetközi hírügynökségnek, hogy a közösségi posztokban megosztott, a WHO nevével fémjelzett térképeket meghamisították.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×