eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A young long haired redhead girl with face lit up looking into mobile phone screen in a dark room, against a flat wall, with sad facial expression
Nyitókép: Christy McLoughlin/Getty Images

Kék fény: sötétben tapogatózunk a káros hatásokkal kapcsolatban

Bár elsősorban az alvásra gyakorolt hatása miatt emlegetik gyakran a kék fényt, sajnos a bőrünkre és az egészségünkre sincs jó hatással.

Amellett, hogy – az okostelefonok, a számítógép kijelzője és például a televíziók által kibocsátott – kék fény megzavarhatja a szervezet belső óráját, káros lehet a szemre és a bőrre is – írja a Hvg.hu –, hatására ugyanis jelentős növekedés tapasztalható a reaktív oxigénfajták (ROS) számában, és ez károsíthatja a DNS-t, illetve a DNS javításáért felelős enzimeket, ami növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát.

Mint olvasható, Karl Lawrence, a King's College London kutatója a The Conversation magazinban mutatta be kísérleteit, amik bebizonyították: a kék fény bőrbarnulást idézhet elő, ami bár esztétikai szempontból kívánatos lehet, bőrkárosodásra és a fentebb említett ROS-ra utal. A szakemberek azt is kiderítették, hogy a kék fény aktiválhatja a gyulladáshoz és a bőrkárosodáshoz kapcsolódó géneket. A cikk szerint az viszont már kevésbé egyértelmű, hogy melyek azok a kék fényforrások, amik kifejezetten károsak. Bár azt már korábbi kutatások bebizonyították, hogy az eszközök képernyőiből érkezők növelhetik a ROS termelést, de ezek mennyisége jelentéktelen a napsugárzásból eredő adaghoz képest.

A fentieken túl arra is kitérnek, hogy arra is elég sok a bizonyíték, hogy a tipikus fényvédők nem akadályozzák meg a kék fény okozta károkat. Bár a kozmetikai ipar bőrápoló termékek széles skálájának fejlesztésébe kezdett, olyan szabályozott vagy szabványosított teszt nincs, ami felmérné a termék azon képességét, hogy mennyiben akadályozza a kék fény okozta károsodást. A kék fényre vonatkozó szabályozás hiánya tehát lehetetlenné teszi a fogyasztók számára, hogy megalapozott információkhoz juthassanak a kínált védelem szintjéről és a termékek közötti különbségekről.

A cikk szerint tehát kulcsfontosságú, hogy a kormányok megtegyék a következő lépést e folyamatban, és az egész iparágra kiterjedő, szabványosított tesztelést dolgozzanak ki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×