eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Man fueling car with bio diesel pump in garage.
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Különleges biodízelgyártó üzemet adtak át Komáromban

A pénteken felavatott beruházással Európában elsőként jelent meg egy technológia.

Jelentősen növeli a vállalat és az ország környezetbarát biodízel kapacitásait a Rossi Biofuel új komáromi üzeme. A pénteken felavatott beruházással Európában elsőként megjelenő technológia sokféle nyersanyag feldolgozására alkalmas - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, kamattámogatással és társasági adókedvezménnyel is segítette a 45 millió eurós, barnamezős beruházást. A fejlesztéssel a Rossi Biofuel kétszeresére bővítette munkavállalói számát, ma már több mint száz főnek biztosít kenyérkeresetet. Az itt készülő terméket biokomponensként használják fel a gázolaj gyártásához a Mol két finomítójában.

Az üzem a Mol komáromi telepén épült fel 10 ezer négyzetméteren, és kiegészíti az évi 180 ezer tonna biodízelt előállító egység termelését. A létesítmény átadásával a Rossi Biofuel alkalmazotti létszáma duplájára, több mint 100 munkavállalóra emelkedett.

Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese elmondta, Európában először itt alkalmazzák azt a technológiát,

mellyel állati zsiradékok, és a növényi olajgyártásból származó maradékok is feldolgozhatók.

A terméknek 85 százalékkal kisebb az üvegházhatása, mint a hagyományos dízel üzemanyagnak.

Robert Spisák, a Rossi Biofuel Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte, az új üzem az Envien Csoport első jelentős beruházása a fejlett bioüzemanyagok gyártásába, és elmondta, a komáromi gyártóbázison működő társaság az alapanyag termeléssel közvetve 1400 embernek biztosít megélhetést a térségben.

Az üzem megépítésével a Mol-csoport és az Envien Csoport, a cég 25-75 százalékos arányú tulajdonosai a fogyasztói és a szabályozói elvárásokra reagálnak, céljuk, hogy a Rossi Biofuel megfeleljen az uniós szabályoknak. A Rossi Biofuel termékét a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához - közölte a Mol-csoport.

A Rossi Biofuel Zrt. az Envien Csoportba tartozik, mely jelentős szerepet játszik a régió bioüzemanyag-előállításában. A társaság 2019-ben 162 millió eurós árbevételt ért el 15,7 millió eurós adózott eredmény mellett, 2020-ban az adózott eredmény 5,7 millió euró volt, az árbevétel elérte a 143 millió eurót.

Az Envien Csoport a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb és legjelentősebb vállalatcsoportja, amely a hagyományos dízelhez és benzinhez keverhető bioüzemanyagok előállításával foglalkozik. A csoport tíz tagvállalatból áll négy országban - Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban és Magyarországon.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: "a teremtett környezet védelme, a tiszta Magyarország érdekében a klímasemlegesség elérésére törekszünk az évszázad közepére. A kormány a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentésén dolgozik, amelynek különösen fontos eszköze az üvegházhatású emisszió ötödéért felelős közlekedés zöldítése. Magyarország régiós bajnok a közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányában, amelyet 2010 óta közel megdupláztunk. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben több intézkedéssel is eredményesen ösztönözzük az elektromos mobilitás elterjesztését. A közlekedés hosszú távú dekarbonizációját egyéb alternatív technológiák, a hidrogénhajtás mellett a megújuló alapú szintetikus üzemanyagok is felgyorsíthatják" - közölte az ITM.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő kifejtette: "Komárom az elmúlt évtizedben a hazai innováció fontos bázisává vált, a térség zászlóshajójának számít a zöldülő közlekedést megalapozó gyártási tevékenységekben. Az új üzem egyedi technológiai megoldásokkal közelíti a közúti közlekedést a környezetet egyre kevésbé terhelő, fenntarthatóbb működéshez. A város más módon is szerepet vállal a klímabarát alternatívák elterjesztésében. Komárom és Révkomárom között szállítja az utasokat a Volánbusz elsőként forgalomba helyezett saját tulajdonú tisztán elektromos busza" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×