eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Trükkös megoldással menthetnek meg rengeteg tengeri állatot

Zölden világító halászhálókkal majdnem teljesen elejét lehet venni annak, hogy véletlenszerűen az eresztőhálókba gabalyodjanak a cápák, a ráják és a tengeri teknősök, vagyis olyan élőlények, amelyeknek kifogása nem célja a halászatnak.

Az úgynevezett járulékos fogás teszi ki a világ halászatának 40 százalékát, azaz 38 millió tonnát.

A Current Biology című folyóiratban publikált kutatás résztvevői a hagyományos és a megvilágított eresztőhálók működését hasonlították össze a mexikói Baja California állam partjai mentén.

A fénylő halászhálók esetében 63 százalékkal volt kisebb a járulékos fogás, a cápák, a ráják és a teknősök esetében pedig 95 százalékkal zuhant a csapdába került tengeri állatok száma.

A kutatók - mint közölték - nem tudják, hogy a LED-világítás miért működik ilyen nagy hatásfokkal egyes fajok, így a cápák esetében. Jesse Senko, az Arizonai Egyetem biológusa, a kutatás vezetője csak feltételezi, hogy a fény figyelmeztető vagy elrettentő hatással van az állatokra. Ugyanakkor nincs magyarázat arra, hogy a halakat miért nem tartja távol a világítás.

A fénylő halászhálók használata nagyban segítené a kihalás fenyegette fajok védelmét, de a LED-világítás felszerelése és működtetése jelentős költséggel járna, amelyet a halászok nehezen engedhetnének meg maguknak főleg a fejlődő országokban.

Jesse Senko ezért most olyan napenergia táplálta világítással kísérletezik, amely egy héten át működhetne 30 percnyi napfényfelvétellel.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) vezető programmenedzsere, Michael Osmond ígéretesnek nevezte az új technológiát, amelyre szerinte égetően szükség lenne, mert a járulékos fogás a kihalás felé sodor számos fajt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×