eur:
393.54
usd:
364.5
bux:
71923.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Egyre többet tudni az új, Magyarországra is érkező Covid-tablettáról

A kórházba nem került fertőzötteknek a tünetek megjelenése után 5 napon belül kezdve, 5 napon át kell szedniük. Kérdés, hogyan lesz hozzáférhető. A részleteket Mátyus Péter gyógyszerkutató mondta el az InfoRádióban.

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az első, szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszer használatát az Európai Unióban. "A készítményt az első tünetek megjelenése után kell szedni, és nem helyettesíti az oltást" - hangsúlyozta az InfoRádiónak Mátyus Péter gyógyszerkutató, az MTA doktora.

Egy ideig két koronavírus elleni készítményről volt szó.

"A molnupiravir és a paxlovid azért jelentett nagy előrelépést a kutatás-fejlesztés szempontjából, mert ezek orális alkalmazással is hatásos készítmények. A preklinikai és klinikai vizsgálatok ezt alátámasztották, és ennek nyomán először az Egyesült Államokban a gyógyszerhatóság (FDA) úgynevezett veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt adott mind a két szer számára" - ecsetelte Mátyus Péter.

A szerekkel kapcsolatos várakozás az volt, hogy megakadályozzák a kockázati csoportokba tartozók súlyos állapotba kerülését.

Ezek után döntött az EMA az egyik szer engedélyezéséről, és egy

"feltételes piacosítási engedélyezéssel bocsátották útjára a paxlovidot"

- közölte.

Aláhúzta, az amerikai publikációk részletesen kitérnek arra, hogy a paxlovid alkalmazása mivel járt oltott és oltatlan páciensek esetében, és az omikronnal szembeni hatásosságát a molnupiravirnak és a paxlovidnak, de a remdesivirnek is igazolták.

A szabályok szerint a paxlovid már Magyarországon is elvileg hozzáférhető, hogy a gyakorlatban ez mikor fog megtörténni, az szerinte attól fog függni, "hogy hogyan áll rendelkezésre" a szer.

"A tünetek megjelenését követően 5 napon belül kell alkalmazni, szájon át bevéve, rövid ideig, összesen 5 napig, és nem hospitalizált betegeken. Csak igazoltan covidos betegek kaphatják" - mondta még Mátyus Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×