eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Bizonyított: komoly védelmet jelent a gyerekek számára, ha szüleik oltottak

Az oltatlan gyermekek számára izraeli adatok szerint komoly előny a koronavírus-fertőzés elkerülésére, ha szüleik felvették a vakcinát.

A delta variáns tavalyi térhódításának idején, 2021 júniusa és októbere között felvett adatok alapján készített a Clalit Kutatóintézet elemzést a Harvard és a Tel-Avivi Egyetem bevonásával a szülői oltottság hatásáról: 181 307 oltatlan gyermek adatait vizsgálták 76 621 háztartásból. Azokat a családokat, amelyekben a szülők három adag vakcinát vettek fel, hasonlították össze azokkal, amelyekben két adagot kaptak a szülők, legalább öt hónappal a vizsgálat előtt.

A kutatás szerint jelentős védelmi többletet adott, ha egy családban emlékeztető oltást is kaptak a szülők: ha csak egyikük adatta be a vakcinát, 20,8 százalékkal csökkent a megfertőződés esélye, míg ha mind a ketten, az 58,1 százalékos csökkenéshez vezetett a MedicalXpress cikke szerint.

A második hullám idején végeztek már hasonló kutatást: 2020 decembere és 2021 márciusa közt több mint 400 ezer oltatlan személyt – gyerekeket és felnőtteket egyaránt –, figyeltek meg. A 155 ezernél is több háztartás tagjainak fertőzöttségi adatait olyan családokéval hasonlították össze, amelyekben két adag vakcinát kaptak a szülők. Itt még nagyobb volt a különbség a rizikó csökkenésében.

A megfigyelések szerint független a család nagyságától, hogy mekkora védelmet ad a szülői oltottság, és a gyermekek életkorával kapcsolatban sem figyeltek meg összefüggést.

A kutatás annak is utánajárt, hogy nemcsak annak kisebb az esélye, hogy az oltott szülő megfertőződjön, hanem annak is, hogy megbetegedése esetén továbbadja a vírust családtagjainak. Mindez ismét aláhúzza a koronavírus elleni vakcina fontosságát. Ben Reis, a Bostoni Gyermekkórház prediktív orvoslási csoportjának vezetője szerint a kutatás eredményei is azt mutatják, hogy főként azokban a családokban, ahol életkoruk révén még nem oltható gyermekek élnek,

a szülők felelőssége nagy abban, hogy felvegyék saját oltásukat.

Marc Lipsitch harvardi professzor szerint megállapításaik segíthetnek meggyőzni a szülőket arról, hogy be kell magukat oltatniuk.

"Az oltás nemcsak közvetlen, hanem közvetett védelmet nyújt a beoltott személyekkel egy háztartásban élő, nem oltott személyek számára is. Ez a tanulmány rávilágít arra a közvetett védelemre, amelyet a beoltott szülők nyújtanak be nem oltott gyermekeiknek, függetlenül a háztartás méretétől vagy a gyermek korától, mind az eredeti alfa, mind a delta változat esetében" - fogalmazott Samah Hayek, a Clalit Kutatóintézet vezető kutatója, a mostani kutatás vezető szerzője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×