eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

Fejlett kémvírus lendült támadásba világszerte

A Kaspersky szakemberei által kiszúrt, PseudoManuscrypt névre keresztelt új kártevő fejlett kémkedési funkciókkal rendelkezik, célpontjai között pedig a kormányzati szervezetek éppúgy megtalálhatók, mint a különféle iparágakban használt ipari vezérlőrendszerek.

A Kaspersky szakértői egy támadási lánc vizsgálata közben új malware-re bukkantak, amely bizonyos hasonlóságot mutatott a Lazarus-csoport „Manuscrypt” malware-rel, ezért aztán a PseudoManuscrypt nevet adták neki – írja a Hvg.hu.

A 2021. január 20. és november 10. közötti időszakban a Kaspersky termékei 195 országban több mint 35 ezer számítógépen blokkolták a fent nevezett kártevőt. A célpontok között sok ipari és kormányzati szervezet volt, többek között hadiipari vállalatok és kutatólaboratóriumok. A megtámadott számítógépek 7,2 százaléka ipari vezérlőrendszerek részét képezte.

A Kaspersky a modul két variánsát azonosította. Mindkettő fejlett kémkedési funkciókkal rendelkezik, többek között képesek naplózni a billentyűleütéseket, adatokat másolni a vágólapról, VPN-hitelesítési adatokat és csatlakozási adatokat lopni, képernyőfotókat másolni.

A támadásokban nem fedezhető fel egy adott iparág iránti preferencia, ugyanakkor a megtámadott mérnöki számítógépek – többek között a 3D-s és a fizikai modellezéshez használt rendszerek és a digitális ikrek – nagy száma arra enged következtetni, hogy az egyik cél az ipari kémkedés lehet – jegyzi meg a lap.

Az áldozatok nagy számára és a konkrét fókuszpont hiányára tekintettel a Kaspersky nem kapcsolja a kampányt sem a Lazarushoz, sem bármely más ismert kiberbűnözői csoporthoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×