eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Védheti a csecsemőket a koronavírustól az anyatej

A kutatási eredmények kiegészítik azokat a korábbi tanulményokat, melyek bizonyították, hogy a fertőzött anyák teje nem tartalmazza a vírust.

A szoptató édesanyák antitesteket adnak át gyermekeiknek, amelyek megvédhetik őket a megfertőződéstől, épp ezért koronavírus-fertőzés alatt és után is javallott, hogy az édesanyák szoptassák gyermekeiket – állapította meg a MedicalXpress cikke szerint tanulmány.

A kibővített vizsgálatban több mint hatvan nő vett részt, aki diagnózisa után legfeljebb két hónappal adott mintát – mondta Michelle K. McGuire, az Idahói Egyetem munkatársa, aki a University of Rochester Medical Center munkatársával, Antti E. Seppóval együtt vezette a kutatást.

"Az antitestek szinte a legtöbb nőnél akár két hónapig is emelkedett marad. Ez csak növeli a bizalmat abban, hogy a szoptatás fontos koronavírus idején is"

– mondta McGuire.

A kutatócsoport az anyatejmintákat a világjárványért felelős új koronavírus tüskefehérjéjére specifikus immunglobulin A antitestekre vizsgálta. A tesztek kimutatták, hogy a nők háromnegyedénél még két hónapig megtalálhatók voltak az antitestek az anyatejben, és termelődésük néhányuknál már a diagnózis felállítását követő egy héten belül megkezdődött.

A kutatók szerint az anyatejben lévő antitestek valószínűleg

tartós passzív immunitást biztosítottak a nők csecsemőinek.

A nők az emlő bőréről vett mintákat is benyújtották, mosakodás előtt és után egyaránt. Bár a tejben nem mutattak ki SARS CoV-2 vírust, a bőrről vett minták 29 százalékában mosakodás előtt ki tudták mutatni a vírus RNS-ét. Mosdás után a 29 mintából csak kettő, azaz 6 százalék volt pozitív. A kutatók a vírus RNS-ének jelenlétét a nők köhögésének vagy háztartási forrásoknak tulajdonították.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem találtak bizonyítékot élő vírus jelenlétére az anyák bőrén sem, nincs ok aggodalomra a megállapítás miatt. A lényeg ugyanaz maradt: a szoptatás koronavírus alatt nemcsak biztonságos a csecsemők számára, hanem valószínűleg védelmet is nyújt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×