eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

Heteken belül elkezdhet dolgozni a Moderna omikronos oltásán

A jövő év legelején megkezdenék a klinikai teszteket is.

Semmilyen problémát nem lát egy omikron elleni oltás kifejlesztésének folyamatában Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

"Csak kisebb módosításokat kell elvégeznünk, nem tartom problematikusnak a dolgot" - mondta egy interjúban. Most csak arra vár a gyártó, hogy egy-két héten belül részletesebb adatokhoz juthassanak az omikronról.

Már tudnak nagy mennyiségben gyártani

Arról is beszélt, hogy a vállalat gyártási kapacitása már nem olyan, mint egy évvel ezelőtt volt: néhány hónap alatt félmilliárd adagot készíthetnek az oltás módosított változatából, ha arra engedélyt kapnak. Amennyiben az engedélyező hatóságok klinikai teszteket is kérnek, akkor az plusz három hónapot jelenthet még a Reuters cikke szerint.

"Egyes hatóságok ragaszkodnak a klinikai tesztekhez, mások még nem döntöttek. Azt gondolom, mindez azon fog múlni, hogyan halad a járvány" - fogalmazott Bancel.

Először van raktárkészletük

Az idén év elején tapasztalt késedelmek és gyártási gondok után a Moderna mostanra időre teljesíti a megrendeléseket. Idén 700-800 millió közti adagot gyártottak oltásukból, a kapacitás 2022-ben ennél is magasabb lesz ígéretük szerint.

Havi szinten 100 helyett 150 millió adagot akarnak gyártani.

A svájci Lonza gyárral kötött megállapodás értelmében a jövő évben újabb helyen is megkezdődhet az oltásuk gyártása, ami tovább növeli a kapacitást. Jelenleg 30 millió adag oltásuk van raktáron - korábban nem sikerült még készletet felhalmozniuk a vakcinából, azonnal elfogyott, ami elkészült.

A Kanadával és Ausztráliával kötött előzetes megállapodások aláírása után a Moderna tárgyalásokat kezdett Svájccal egy úgynevezett vakcinaelőfizetésről, amely biztosíthatná az ország ellátását. A gyártó eközben más mRNS-oltásokat is fejleszt.

Kombinált vakcinában gondolkoznak

"Számos új vakcinánk van fejlesztés alatt, például az influenza vagy RSV ellen, amelyek az idősek, illetve a kisgyermekek körében potenciálisan halálos kimenetelű légúti betegséget okoz.

Ezt a három mRNS-vakcinát egyetlen adagban kombinálhatjuk, és javasolhatjuk a kormányoknak, hogy fizessenek elő az oltásból egy bizonyos mennyiségre több éven át,

majd fektessenek be egy gyártóüzembe az adott országban" -- mondta Bancel. Ezáltal ezek az országok elsőbbségi ellátást kapnának egy új világjárvány esetén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×