eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ferencz Orsolya Ildikó űrkutatásért felelős miniszteri biztos, józsefvárosi önkormányzati képviselő felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.
Nyitókép: Fotó: MTI/Mónus Márton

Ferencz Orsolya: 170 magyar jelentkezett az ESA-nál űrhajósnak

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az amerikaiakkal közös programról is beszélt.

Több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Világgazdaságnak adott interjújában.

A szakember elmondta, három területre toboroz az ESA: projekt- és professzionális asztronautát keresnek, valamint paraasztronautát. Az utóbbiról azt is közölte, hogy egy kísérleti program része. Mivel egyre nagyobb és távolabbi missziókat terveznek, nem lehet garantálni, hogy a küldetés során végig olyan egészségi állapotban lesz az űrhajós, mint induláskor. „Ezért szeretnék azt vizsgálni, hogy végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezet mire képes” – idézi az interjúban elhangzottakat a Hvg.hu. Erre két magyar parasportoló is jelentkezett.

A híroldal felidézi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén jelentette be, hogy egy magyar űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, az amerikai modulra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

A miniszteri biztos az Axiom Space-szel közös programról azt mondta, várják a 40 év alatti természettudományos végzettségűek (technológiai, mérnök vagy matematikai szektorban jártasak) jelentkezését. Ferencz Orsolya azt is hozzátette, a szaktudás mellett vizsgálják a kiválasztás során az extrém stressztűrő képességet és számos fizikai kritériumnak is meg kell felelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×