eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Young Asian traveling backpacker in Khaosan Road outdoor market in Bangkok, Thailand
Nyitókép: twinsterphoto / Getty

Egy átizzadt póló is árulkodhat arról, ki fertőződött meg koronavírussal

Thaiföldi kutatók szerint az izzadság is tartalmaz olyan markereket, amelyek egyértelműen jelzik a koronavírus-fertőzést.

Hordozható műszert fejlesztettek ki thaiföldi tudósok, melyet már Bangkokban teszt alá is vetettek: a feltételezés az volt, hogy ennek segítségével a párás monszun időszakában átizzadt anyagokból is kimutathatóvá válik az, ha valaki megfertőződött a koronavírussal – írja a MedicalXpress.

"A mintákból megállapítottuk, hogy a koronavírussal fertőzött emberek nagyon jellegzetes vegyi anyagokat választanak ki – mondta Csadin Kulszing, a bangkoki Csulalongkorn Egyetem munkatársa. – Ezt a megállapítást arra használtuk fel, hogy egy olyan eszközt fejlesszünk, amellyel a koronavírusos betegek verejtékében lévő bizonyos baktériumok által termelt specifikus szagokat detektálhatjuk."

A teszt a fejlesztők elmondása szerint 95 százalékos hatékonysággal működik, ezért kiválthatja a PCR-teszteket, amelyekhez nemcsak a kellemetlen mintavétel tartozik hozzá, hanem laborháttér is szükséges a minták kiértékeléséhez. Tény ugyanakkor, hogy az eszköz egyelőre fejlesztés alatt áll és szakértői értékelés sincsen a működéséről készített tanulmányhoz.

A tudósok egy olyan eszközt alakítottak át, amelyet általában a környezetben lévő mérgező vegyi anyagok kimutatására használnak.

Az alanyok 15 percre a hónuk alá tesznek egy vattapamacsot, majd azt üvegfiolába helyezik és UV-sugarakkal sterilizálják.

"A technikus ezután egy szívótömlő segítségével megfelelő mennyiségű mintát vesz fel, majd nyomás alá helyezi az analizátorban, hogy ellenőrizze az eredményeket" – mondta Csadin.

A negyedórás mintavételi időszakot mindössze félperces kiértékelés követi. A tesztet bangkoki ételárusokon tették próbára: számukra a garatból és orrból történő mintavételnél sokkal vonzóbb lehetőséget nyújtott ez a módszer.

"Ez a teszt nagyon kényelmes, hisz mintavétel közben végezhetem a munkámat is. Ha PCR-tesztet választanék, akkor be kellene mennem egy tesztközpontba, ahol várakoznom kell és még az eredmény megérkezése is időbe telne" – mondta el egy dinnyeárus férfi az AFP-nek.

Thaiföld jelenleg a harmadik, egyben eddigi legsúlyosabb koronavírus-hullámmal küzd. Eddig 1,34 millió ember betegedett meg a vírustól az országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×