eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Ezen az őszön több lehet a koronavírus-fertőzés az iskolákban, mint tavaly volt

Bristoli modellezés szerint idén ősszel az általános iskolákban gyakrabban várhatók potenciálisan nagyobb kitörések a delta variánsnak köszönhetően, nagyobb közösségi terjedés mellett.

Az új modell az általános iskolai osztálytermekben a tanulók és a tanárok részvételével naponta előforduló szoros kapcsolatok számát elemezte, ezzel alapot nyújt a koronavírus-fertőzés átvitelének és az osztálytermeken belüli fertőzések valószínűsíthető arányának értékeléséhez az új tanévben. A modell figyelembe veszi a delta variáns fertőzési dinamikáját és az iskolai megelőző intézkedésekre vonatkozó, változó iránymutatásokat.

Másként terjesztik a gyerekek a betegséget

Sparks és társainak korábbi tanulmány már kimutatta, hogy a tanulók egymás közötti interakcióinak jellegzetes profilja van:

egyes gyerekek nem keverednek sokat, míg mások nagyon társaságkedvelőek, és sok-sok kapcsolatot tartanak az iskolai nap folyamán.

Az utóbbi gyermekek szuperterjesztőként viselkedhetnek az osztályban vagy az iskolában, ha elkapják a fertőzést.

Most a fertőzés elleni védekezési stratégiákat is modellezték, hogy elemezni lehessen, mennyire hatékonyak a fertőzések az osztálytermi kitöréseinek visszaszorításában és a tanulók hiányzásának korlátozásában. A modellt alkalmazták a koronavírus 2020 őszi iskolai előfordulásának újbóli vizsgálatára az Egyesült Királyságban, és némi finomhangolással most a 2021 őszi fertőzési szintek előrejelzésére is lefuttatják. Ekkor várhatóan a fertőzőbb delta lesz domináns, az iskolai átvitel komoly aggodalomra adhat okot a járvány bármely új hullámában.

Ez várható

A várható trendekről a következő megállapításokat tette a kutatást vezető Mark Woodhouse, a bristoli földtudományi és matematikai karok munkatársa további szakemberekkel együtt:

  • jelentős kitörések következhetnek be az ősz folyamán az általános iskolákban,
  • az iskolák kevesebb mint egy százalékát érinthetik ezek a kitörések, melyek száma jelentősebb lehet, mint 2020-ban volt,
  • a legtöbb általános iskolában legalább egy osztálytermi megfertőződésre számítani lehet,
  • az igazán eredményes megelőző intézkedés a tesztelés és a beteg gyermekek otthon tartása, nem pedig karanténbuborékok, azaz a potenciális fertőzöttek nagyobb csoportban történő izolálásának alkalmazása,
  • a gyorstesztek hatékonysága is nagyobb a megelőzésben, mint a buborékok létrehozása,
  • a távolságtartás, kézmosás és jobb szellőztetés valóban segítséget jelenthetnek a fertőzések terjedésének terén már általános iskolában is, de a kutatók megjegyzik, ezeknek praktikus határai vannak általános iskolás korú gyermekek esetében.

Mind a fertőzésátadás megakadályozása, mind a gyermekek iskolában tartásának szempontjából hatékonyabb a pozitív esetek izolálása, mint a karanténbuborékok alkalmazása.

Van, ahol már elkezdődött a folyamat

Kína már most tapasztalja is, mire lehet képes a koronavírus az iskolákban: Fucsien tartományban Putian városból indult el egy pénteken azonosított kitörés, amely azóta már végigszáguldott a provincián, három városban több mint 100 embert megfertőzve, írja a CNN.

Az ötmilliós Hsziamenben és a három milliós Putianban is korlátozó intézkedéseket vezettek be: a lakosok csak akkor hagyhatják el a városokat, ha az elengedhetetlen, a távolsági buszjáratok nem járnak, megkezdődött a tömeges tesztelés, a várost pedig szükséges esetben két napnál nem régebbi negatív teszt birtokában lehet csak elhagyni. Hsziamenben bezárták a bárokat, könyvtárakat, múzeumokat, edzőtermeket és mozikat is, nincsenek tömegrendezvények.

Kontaktkutatások is zajlanak, ám a szakemberek szerint igen nehéz dolguk van így, hogy gyermekek adják az érintettek többségét.

Közben közeledik október elseje, azzal pedig egy egyhetes nemzeti ünnep kezdete, amely évente utazások százmillióit generálja Kínában: szeretnék még az ünnep kezdete előtt megszüntetni a kitörést.

Az iskolások mellett óvodások is megfertőződtek, ezért a Global Times kormánylap szerint valószínűleg széles körben kiterjesztik a három év fölöttiekre is az oltási kampányt. A korosztály két helyi fejlesztésű vakcinával, a Sinopharm és a Sinovac oltásával immunizálható jelenleg Kínában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×