eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pxhere

Meglepő dolog növeli a demencia és az Alhzeimer-kór kockázatát

Kétmillió résztvevővel készült egy évtizedes felmérés, melyben a közúti és a vasúti közlekedés egészségre kifejtett hatását vizsgálták.

A demencia az egyik legnagyobb egészségügyi problémának számít, a becslések szerint harminc éven belül 130 millió ember lesz a Földön, akik ezzel a betegséggel küzdenek majd. Kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód, illetve a környezeti tényezők is, például a levegőszennyezés vagy egy új kutatás szerint a zajszennyezés – írja a The Guardian cikke alapján az Index.

Arról már korábban is készültek kutatások, hogy a folyamatos zaj egészségügyi problémákat okoz, növeli a szív-, cukorbetegség kockázatát és elhízáshoz is vezethet.

A kutatás során a résztvevők lakhelyéhez egyenként becsült zajszintet társítottak az épületet környező forgalom adataiból. Ezt összevetették a korábban említett egyéb befolyásoló tényezőkkel, s megállapították, hogy a Dániában 2017-ben regisztrált demens betegek közül 1216 eset volt a közlekedés zajához köthető. Közülük 963 páciens közúti, 253 pedig vasúti közlekedés okozta állandó hangzavarnak volt kitéve lakóhelyén, a kutatók szerint ez nagyban hozzájárult a demencia, különösképp pedig az Alzheimer-kór kialakulásához.

A zaj okozta időskori kognitív hanyatlás okát az emberi test erős és/vagy folyamatos hangokra adott reakciója magyarázhatja. A kutatók szerint a közlekedés állandó moraja alvászavart okozhat, segítheti a stresszhormonok felszabadítását, ami hosszú távon szívelégtelenséget, gyulladást és immunrendszeri problémát okoz, melyek a demencia kialakulásának közvetlen kockázati tényezői.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×