eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Harmincszoros nagyításban egy agy szelet. Magyar kutatóknak sikerült elsőként a világon háromdimenziós mikroszkópot készíteniük a MTA - Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében. Az új berendezéssel arra keresik a választ, hogy egyetlen idegsejt nyúlványaiban milyen matematikai műveletek zajlanak, amikor egy új információ keletkezik, illetve ennek milyen fiziológiai folyamatok állnak a hátterében. Konkrét példaként: vizsgálják az idegsejt nyúlványaiban terjedő aktív elektromos hullámokat, ezek keletkezését, tér-időbeli összegződését. A vizsgálatok az agyműködés lényegének megértéséhez vihetik közelebb a kutatókat. Az összetett idegtudományi, optikai, lézerfizikai, gépészeti fejlesztésben nagy szerepe volt a BME Atomfizika Tanszékének is.
Nyitókép: Balaton József

Tisztul a kép a koronavírus agyra gyakorolt hatásáról

Komplex hatást gyakorol a koronavírus az agyunkra a legfrissebb vizsgálati eredmények szerint: közvetlenül támadja annak sejtjeit, miközben rontja vérellátásukat és olyan immunmolekulák képződését indítja el, amelyek megtámadják azokat.

Stroke, memóriazavarok és ködös gondolkodás - többek közt ilyen hatásai lehetnek az agyra az új koronavírusnak. Egy kutatás szerint a koronavírussal kórházba került páciensek nyolcvan százalékát érintik neurológiai tünetek, így most a tudósok azt kutatják, korai beavatkozás révén elkerülhető-e, hogy a fertőzésnek hosszú távú hatásai legyenek a betegekre, írja a Nature.

Pusztul a szürkeállomány

A koronavírusnak az agyra gyakorolt hatásának súlyosságára világított rá egy nemrégiben publikált, szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmány, amely emberek agyáról készített képalkotó vizsgálatok eredményeit hasonlította össze fertőzés előtt és után: az eredmények szerint szürkeállományvesztés volt tapasztalható az agykéreg több területén.

A pandémia kezdetén a kutatók azt vélelmezték, a neuronokat támadja meg a vírus, ám mostanra kiderült, hogy a vér-agy gáton nehezen jut át a patogén.

A friss adatok szerint azonban a szaglónyálkahártyán, azaz az orrüreg bélésén, amely az agyat határolja, át tud jutni a SARS-CoV-2. Ilyenkor sem nagy mennyiségben kerül a vírus az agyba, de ez még nem azt jelenti, hogy nem tud nagy bajt csinálni.

Célpontban az asztrociták

A vizsgálatok most arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 képes megfertőzni az asztrocitákat, egy olyan sejttípust, amely nagy számban fordul elő az agyban és számos funkcióval rendelkezik. Az asztrociták elég sok mindent tesznek a normális agyműködésért, beleértve a neuronok tápanyagellátását, hogy azok működőképesek maradjanak, mondja Arnold Kriegstein, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem neurológusa. A kutató csapatával végzett munkája során megállapította, hogy az agysejtek helyett az asztrocitákat választja a vírus.

Egy brazil kutatás tanulsága szerint

26, koronavírusban elhunyt beteg közül 66 százalék esetében volt kimutatható a vírus jelenléte az agyban.

A fertőzött asztrociták miatt alakulhat ki a krónikus fáradtság, a depressziós és a ködös gondolkodás.

Ráadásul az asztrocitákra akkor is hathat a vírus, ha nem fertőzi meg őket: egy júniusi kutatás koronavírusban elhunyt betegek esetében a normálistól eltérően funkcionáló asztrocitákat talált az agyban. Mindezek miatt azt kutatják jelenleg, hány agysejt megtámadása kell ahhoz, hogy az tüneteket okozzon.

További hatások

A neuronokra úgy hat a betegség, hogy vérellátásukat rontja, ettől pedig romlik működésük, végül el is halhatnak. Ezen az állapoton

segíthet a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek adagolása

koronavírusos betegek számára.

Az immunrendszer esetében az autoantitestek termelődése jelentheti a tünetek okát: ezeket a test egyes esetekben fertőzés következtében kezdi el termelni. Az autoantitestek át tudnak lépni a vér-agy gáton, és neurológiai rendellenességeket okozhatnak. Ez a folyamat a koronavírus esetében is működhet.

Mindezek felett más jelenségek is hozzájárulhatnak a koronavírus agyra gyakorolt hatásaihoz, így a területet mindenképp tovább kell még kutatni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×