eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinája Kovács Klára háziorvos bátaszéki rendelőjében 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Ördögi kör: ha nem lesz átoltottság, újabb és újabb mutánsok jönnek

Szakértők szerint amennyiben nem veszik fel még többen a koronavírus elleni vakcinát, a delta variáns tovább mutálódhat, még veszélyesebb törzsek alakulhatnak ki.

A következő variáns kialakulása már közel van, ha nem oltatjuk be magunkat mindannyian, ezt mondta Brett Giroir, a Trump-adminisztráció korábbi koronavírus-tanácsadója a CNN-nek.

"Arra kérem az amerikai embereket, hogy értsék meg: ennek a vírusnak a legyőzéséhez mindenki védettségi szintjét javítanunk kell" – tette hozzá.

Robbanásszerű növekedés várható

Amerikában, ahol szinte az összes friss megbetegedésért a delta variáns a felelős, a népesség mindössze 49,8 százaléka van teljesen immunizálva koronavírus ellen. Megfelelő védelem híján az esetszámok növekedő tendenciát mutatnak.

A következő hetekben várható, hogy Amerika teljes területén a terjedés lesz az uralkodó, de

a kevésbé átoltott területekre jellemző esetszámrobbanások nem jelennek majd meg ország azon részein, ahol magasabb az átoltottság.

Mindez a kórházban ápoltak száma mellett a halálesetek számát is növelheti.

A kisebb gyerekek védtelenek még

A koronavírust az oltatlanok nagyon jó eséllyel el fogják kapni, mivel nagyon könnyen terjedő megbetegedésről van szó. Szerencsére az oltások a deltával szemben is erős védelmet nyújtanak.

A problémát Amerikában és világszerte is a gyermekek oltása jelenti: egyelőre nincsenek az EMA vagy a WHO által jóváhagyott oltás a 12 év alatti korosztály tagjainak számára. A gyerekek hamarosan visszaülnek az iskolapadba abban az évszakban, amikor valószínűleg a koronavírus előfordulása is gyakoribbá válik.

A koronavírus Amerikára gyakorolt hatását jól illusztrálja az elérhető intenzív terápiás ágyak száma: Arkansas államban 25 szabad intenzív ágy található, míg Mississippiben mindössze 6.

Európa is veszélyben

A delta variáns Európában is egyre jobban terjed: a WHO július 23-i adatai szerint a 28 adatot szolgáltató országból 19-ben volt domináns törzs a delta,

összességében az esetek 68,3 százalékát okozta,

átvéve a domináns törzs szerepét az alfától, mely most már az esetek 22,3 százalékát adja mindössze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×