eur:
393.44
usd:
364.41
bux:
71994.41
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fotó: NASA
Nyitókép: NASA

Vízgőz nyomaira bukkantak a Jupiter holdján

Újraelemezték a Hubble felvételeit, így bukkantak a szenzációs felfedezésre.

Régóta vizsgálják már a csillagászok a Jupitert, illetve a Naprendszer legnagyobb bolygójának holdjait. A nemrég megjavított Hubble űrtávcső most az égitest legnagyobb holdja, a Ganymedes kapcsán szolgáltatott izgalmas adatokat a tudósoknak – írja a hvg.hu.

A kutatók először találtak bizonyítékot arra, hogy víz, egészen pontosan vízgőz található a Ganymedes légkörében. Azt már korábban is sikerült megállapítaniuk, hogy a vastag, jeges kéreg alatt hatalmas óceánok húzódhatnak meg, amelyek életnek adhatnak otthont.

A mostani adatok nem újonnan begyűjtött információk. A NASA tudósai az elmúlt két évtizedben rögzített adatokat dolgozták fel újra, így derítettek fényt a vízgőz jelenlétére. Az anyag valószínűleg az egyenlítő környékéről származhat, ott ugyanis elég meleg van ahhoz, hogy a jég felületéről néhány vízmolekulát emeljen a légkörbe.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×