eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: pixabay

Az iskolában még azt tanították, hogy három óceán van, erre kiderül, hogy öt - videó

Merthogy a tudományos vélekedés a már eddig is létezett négy (!) óceán mellé felvett egy ötödiket is.

Csendes-óceán, Atlanti-óceán, Indiai-óceán - ezeket tanítják óceánokként ma az iskolákban, ám a National Geographic magazinban helyreteszik az ügyet: nem három, nem négy, hanem öt óceán keríti körbe a földi kontinenseket.

A 24.hu összefoglalója szerint a NatGeo által készített térképeken már 1915 óta négy (!) óceán szerepelt, hisz a felsoroltakon kívül az északi Jeges-tenger is voltaképpen óceán, ám június 8-a, vagyis az Óceánok Világnapja változást hozott: a Déli-óceán is térképre kerül, ez veszi körül az Antarktiszt.

Alex Tait geográfus szerint a tudósok között már régóta terjed, hogy öt óceán van, de hivatalosan eddig még nem álltak elő ennek közvéleménybe plántálásával, azt ugyanis némi vita övezi, hogy mennyire van ennek az óceánnak önálló karaktere, vagy mennyire csak a déli nyúlványa a három nagy óceánnak.

A tudományos érv most az új óceán mellett az lett, hogy míg a többi óceánt az azokat körülvevő kontinensek definiálják, a Déli-óceánt az áramlatok. A Nyugati-Szél-áramlás, vagyis az Antarctic Circumpolar Current (ACC)

34 millió évvel ezelőtt jött létre,

amikor az Antarktisz elvált Dél-Amerikától. Az ACC körbefutja az Antarktiszt nyugatról keletre haladva, nagyjából a déli szélesség 60. fokáig érhető tetten, ez lehet végül a Déli-óceán határa.

A Déli-óceán vize ráadásul sokkal kevésbé sós és sokkal hidegebb, mint a többié.

A Déli-óceánt idén februártól az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) is hivatalosan elismeri.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×