eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Biontech

Karikó Katalin nyáron ünnepel majd igazán

Az mRNS-oltásokban alkalmazott technológia mögött álló magyar kutató felfedezésének számtalan további felhasználási lehetősége is van a koronavírus elleni vakcina mellett.

Tavaly novemberben derült ki, hogy mind a Pfizer, mind a Moderna mRNS-technológián alapuló oltásának klinikai kísérletei 90 százalék fölötti eredménnyel zárultak. Azóta a való életből származó adatok megerősítették a magas hatékonyságot, amely a látszólag új, valójában azonban évtizedek óta fejlesztett hírvivő RNS technológiának köszönhető.

A kimondottan biztonságos és hatékony megoldás olyan régi ellenfelekkel szemben is nyerő pozícióba hozhatja az emberiséget, mint a HIV vagy a különösen a koraszülöttekre nagy veszélyt jelentő RSV, egyes ráktípusok, mint a melanóma vagy az agytumorok, de még autoimmun betegségek kezelésére is felhasználhatják a jövőben, sőt, a sarlósejtes megbetegedés génterápiájában is hasznos eszköz lehet, írja a CNN.

Karikó Katalin a kilencvenes években kezdett el a technológiával foglalkozni Pennsylvaniában. Munkájával kapcsolatosan a szakácskönyv analógiáját használhatjuk: a test DNS-e a szakácskönyv, a hírvivő RNS a recept másolata, amely gyorsan eltűnik. Genetikai betegségek esetében arra használható, hogy utasítsa a sejteket egy fehérje egészséges másolatának elkészítésére. Vakcinákban való felhasználásnál megmondja a sejteknek, hogy készítsenek egy vírusdarabnak látszó dolgot, amire válaszul a szervezet antitesteket és speciális immunsejteket termel.

Gyors és hatékony

A koncepció nem keltett nagy figyelmet, Karikó Katalin viszont következetesen folytatta a munkát, az utóbbi 15 évben Drew Weissmann-nal együtt. Amikor a világ figyelme a koronavírus elleni oltás felé fordult, rájött, hogy a technológia hatalmas segítség lehet, hiszen a tradicionális módszerrel sokkal tovább tart oltást fejleszteni, mint mRNS-sel: ahogy Drew Weissmann mondja, csak a szekvenált minta szükséges.

Amint a kínaiak elkészítették a szekvenálást, ők megkezdték a munkát, néhány hét múlva pedig már állatokat oltottak a kísérleti vakcinával.

Sőt, valójában Weissmann laborjában már a pandémia előtt is dolgoztak herpeszvírus és HIV elleni oltáson, melyek munkálatait a járvány miatt halasztották el.

Tudta, hogy működni fog

"Arra számítottam, hogy az oltás működni fog. Sok kísérlet állt mögöttünk, bíztam abban, hogy működik majd, és nagyon örültem neki" – mondta el Karikó Katalin a CNN-nek, hozzátéve, hogy egy zacskó csokoládéba mártott mogyoró elfogyasztásával ünnepelte meg a sikert, amely nem jött könnyen. Elmondása szerint nem hittek sokan abban, hogy a hírvivő RNS terápiás megoldást nyújthat. Ennek ellenére sem hagyta abba a munkát Drew Weissmann-nal, és a Pennsylvania Egyetemen kidolgozták a technológiát, mely során az RNS egy komponensét cserélték ki. Ez lehetővé tette a különböző terápiás felhasználásokat, illetve mint kiderült, oltásokban is felhasználhatóvá tette azt. "Időbe telt, mire az emberek felfedezték a felfedezésünket. Most nagy öröm, hogy két oltás alapja lehet a technológiánk, de igazán

akkor fogunk ünnepelni, ha véget ér ez a sok szenvedés,

nehézség, ezek a szörnyű idők. Talán nyárra elfelejthetünk majd a vírust. Én akkor fogok igazán ünnepelni."

A lehetőségek tárháza végtelen

Weissmann a CNN-nek azt is elmondta, hogy pán-koronavírus elleni oltáson is dolgoznak, amellett, hogy a Moderna a technológián alapuló, személyre szabott rák elleni oltásokat fejleszt, de folynak kutatások olyan vakcinákon is, amelyek a különböző ráktípusok leküzdésére taníthatnák meg testünket. A szklerózis multiplex terén már sikeres állatkísérletek is lezajlottak mRNS-vakcinával: az egerekben sikerült az immunrendszert megállítani annak eltompítása nélkül abban, hogy tovább pusztítsa az idegek mielinbevonatát, és még az is lehetséges, hogy a Lyme-kórral szemben is hírvivő RNS-en alapuló oltással tudunk védelmet kiépíteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×