eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Unsplash.com

Lelepleződött az igazság a D-vitamin és a koronavírus viszonyában

Több mint 18 ezer ember vizsgálatából szűrték le, hogy számít-e a megfertőződés szempontjából a D-vitamin szintje.

A D-vitamin alacsony szintje nem növeli a koronavírussal való fertőződés kockázatát egy amerikai kutatás szerint.

Ha kizárólag az adatokat vesszük figyelembe, észlelhető ilyen kapcsolat, de különböző tényezők, például a kor, nem, etnikum, testtömegindex, vérnyomás, dohányzás és lakóhely bevonása esetén nem figyelhető meg az összefüggés – írták a szakemberek a Jama Open Network című tudományos folyóiratban.

A viszonylag alacsony D-vitamin szinttel rendelkezők tehát nem fertőződnek meg nagyobb eséllyel Sars-CoV-2 vírussal, mint az optimális vitaminszintű emberek.

A kaliforniai San Juan Capistranóban lévő Quest Diagnostics laboratórium munkatársai Yonghong Li vezetésével 2019-es és 2020-as adatokat elemeztek, amelyek az éves dolgozói egészségügyi vizsgálatokból származtak. Összesen 18 148 – 37 és 56 év közötti – ember vett részt a vizsgálatban, mintegy kétharmaduk nő.

A járvány kezdete előtt a vizsgáltak 60 százalékánál a vér D-vitamin koncentrációja milliliterenként kevesebb, mint 30 nanogramm volt, további 25 százaléknak pedig 20 nanogrammnál is alacsonyabb.

Szignifikáns összefüggés azonban nem mutatkozott a vitaminszint és a fertőződés kockázata között.

Korábbi, kisebb tanulmányok, amelyek találtak összefüggést, általában nem vették figyelembe a koronavírussal fertőződés kockázatát növelő egyéb tényezőket. Gyakran a vitaminszintet jóval a megbetegedés előtt vagy a betegség alatt mérték, ezért nem megállapítható, hogy a hiány nem a fertőződés következtében keletkezett-e.

A D-vitamin zsírban oldódó vitaminok egy csoportjának elnevezése. Más vitaminokkal ellentétben a test képes az előállítására napfény segítségével, pontosabban bizonyos hullámhosszú UV-B sugárzás hatására.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elterjedt az a nézet, amely szerint D-vitamin fokozott bevételével elkerülhető a vírussal való fertőződés.

Erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték és a hatóságok a túl magas dózisú készítmények rendszeres bevételének egészségügyi kockázatára figyelmeztetnek. Káros következménye lehet a testben kialakuló túl magas D-vitamin szintnek, például a vesekövek kialakulása vagy a vese elmeszesedése.

A megfelelő D-vitamin szint a legjobban a bőr önszintézise útján érhető el – közölte az állampolgárok mint fogyasztók egészségét fenyegető veszélyek kutatására szakosodott német szövetségi kockázatértékelési intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung - BfR). Ezen felül ajánlatos hetente 1-2 alkalommal zsíros tengeri halak, például hering vagy lazac fogyasztása. A napi akár 20 mikrogramm D-vitamin napi bevételét általában csak az olyan, például idősek otthonában, gondozó intézményekben élőknek javasolják, akik alig mozognak a szabadban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×